05 mart. 2018 | 05:20

Floarea de colț, simbolul pus de Google pe prima pagină

ACTUALITATE
Floarea de colț, simbolul pus de Google pe prima pagină

Floarea de colț a ajuns imaginea motorului de căutarea Google pe 5 martie. Este un doodle, așa cum te-ai obișnuit deja din partea companiei, în cinstea florii de colț devenită un simbol puternic pentru România.

Floarea de colț mai este cunoscută și drept floarea reginei. Științific, are numele Leontopodium alpinum Cass și face parte din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae. Conform Google, motorul de căutare sărbătorește floarea de colț ca un simbol pentru drumeți și alți aventurieri care au ajuns pe pantele munților din România și nu numai. Floarea de colț mai este cunoscută și drept floarea edelweiss, denumire care există încă de la 1784 și este o traducere directă a cuvintelor „nobil” și „alb”.

Floarea de colț înflorește doar în lunile de vară, din iunie până în septembrie. Forma sa caracteristică – o stea dublă albă care înconjoară un nucleu colorat – o fac extrem de ușor de recunoscut atât în ​​natură, cât și în folclor. Despre floarea de colț, Google susține că romantismul este, de asemenea, o temă centrală în povestea acestei flori. Asta pentru că florile sale albe sunt considerate simboluri ale dragostei și devotamentului profund.

Acest doodle cu floarea de colț a fost creată de artista Rita Fürstenau. Prezintă floarea într-un design tradițional cu cusături încrucișate.

Floarea de colț, planta cu nume interzis de comuniști

Este originară din stepele Asiei. În 1933, a fost declarată monument al naturii şi este protejată prin lege. Legenda românească pentru floarea de colț este asociată cu momentul naşterii lui Iisus Hristos. Conform acesteia, steaua care i-a călăuzit pe magi spre Bethleem s-a prăbușit pe Pământ (era, până la urmă, o stea căzătoare). Acel loc ar fi fost găsit în Bucegi. Dar cum știi că vine din Asia, nu prea mai funcționează legenda.

Așa cum am zis mai sus, mai este cunoscută și drept floarea reginei. Asta i-a făcut pe comuniști să-i interzică numele, ca să nu trimită cu gândul la regalitate. Totuși, e încă aici și prea puțin cunoscută după celălalt nume (popular la începutul secolului 20). Mai are și denumirile: albumeală, albumiţa, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei, siminic, tudeliţă sau floarea Bucegilor.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele