27 iun. 2018 | 15:10

Cum afli cu Firefox dacă hackerii ți-au spart conturile

ACTUALITATE
Cum afli cu Firefox dacă hackerii ți-au spart conturile

Mozilla Firefox devine unul dintre cele mai sigure browsere și asta pentru că vei fi notificat chiar și atunci când cineva încearcă să-ți spargă conturile.

Cei de la Firefox au anunțat că extind funcțiile de securitate pentru conturile tale online, iar asta ne dă încă un motiv în plus să renunțăm la alte browsere și să încercăm sau să revenim la Mozilla.

Firefox urmează să primească un tool numit “Have I Been Pwned” (HIBP) care va avea rolul de supraveghea dacă în conturile tale există vreo breșă de securitate și dacă cineva încearcă să se folosească de ea pentru a-ți accesa datele. Zvonul despre noua funcție a apărut încă de anul trecut, din noiembrie, iar lunea viitoare, urmează să ajungă la cei mai mulți utilizatori.

Funcția care-ți va asigura securitatea conturilor se va numi Firefox Monitor și e dezvoltată în parteneriat cu cei de la Troy Hunt.

Firefox Monitor îți va permite să intri ăn contul tău de Gmail, de exemplu, și să afli dacă există vreo breșă în el, vreun punct slab care ar putea deveni ținta hackerilor. Sigur, e puțin probabil să fii chiar tu victima unui atac cibernetic dacă nu obișnuiești să deții cine știe ce secrete în acel email și dacă nu umbli pe site-uri dubioase.

Dar prevenția e mai importantă decât presupozițiile. Iar browserul dă asigurări că în cazul unor vulnerabilități, vei fi notificat și-ți vor fi furnizate recomandări pentru îmbunătățirea securității contului. Și, desigur, ești notiificat și dacă cineva îți accesează contul.

Deocamdată, Firefox Monitor este abia în faza de testare, dar, de săptămâna viitoare va fi furnizat către 260.000 de utilizatori, dar din spațiul american. Probabil va ajunge și la noi până la sfârșitul acestui an. Dacă noua funcție se va dovedi folositoare și va fi utilizată de clienți, Firefox promite să o facă disponibilă tuturor utilizatorilor, din întreaga lume.