20 oct. 2018 | 20:03

De ce femeile au mai multe dureri de cap decât bărbații

ACTUALITATE
De ce femeile au mai multe dureri de cap decât bărbații

Migrenele sunt îngrozitoare și pot afecta pe oricine – bărbați, femei și copii deopotrivă. Totuși, femeile sunt mai predispuse la aceste migrene.

Dintre persoanele care suferă de migrene, 85% sunt femei, potrivit Migraine Research Foundation. „Un cercetător a spus cândva că feminitatea migrenelor este de nescăpat”, a explicat Elizabeth Loder, profesor de neurologie la Harvard Medical School și șef al diviziei de dureri de cap și dureri de la Brigham and Women’s Hospital. „Este adevărat. Migrenele afectează în mod disproporționat femeile”.

Dacă nu ai avut parte până acum de migrene, ai putea crede că acestea sunt doar niște dureri îngrozitoare de cap – doar că sunt mult mai mult de atât. Migrenele implică dureri extrem de intense de cap, care pulsează, uneori doar pe o parte a capului, alteori pe ambele. Pe lângă durere, vin la pachet cu probleme temporare de vedere, amețeală, sensibilitate la lumini, zgomote și mirosuri, greață și vărsături. Episoadele de migrene pot dura oricât, de la câteva ore la câteva zile.

În jur de 25% din persoanele care suferă de migrene au parte și de așa numitele „aure” – flash-uri de lumină, puncte oarbe sau senzații de amorțeală în mâini și în față. În cazul femeilor care suferă de migrene cu aure și au mai puțin de 50 de ani, riscul unui accident vascular cerebral este mai mare – cu atât mai mult dacă acele femei mai și fumează sau mai iau și pastile anticoncepționale.

„Nu avem răspunsul la întrebarea de ce migrenele sunt mai întâlnite la femei decât la bărbați, dar femeile sunt mai susceptibile la orice boală cu durere decât bărbații”, a explicat Janine Clayton, directoarea Office of Research on Women’s Health at the National Institutes of Health. „De asemenea, femeile îndurerate nu sunt mereu luate în serios. Există percepția că femeile caută ajutor în mod excesiv”.

Un exemplu pentru această percepție este văduva senatorului John McCain, Cindy McCain. Aceasta este una din multele femei care suferă de migrene. Ea a povestit în trecut despre frustrarea care vine odată cu faptul că doctorii nu o luau în serios. „Am mers la mulți doctori care m-au expediat, spunându-mi că sunt super-stresată”, a zis McCain. „Sfatul lor era să merg acasă, să mă relaxez și să beau un pahar de vin”.

Pentru majoritatea femeilor, factorul declanșator al migrenelor sunt hormonii haotici – mai ales estrogenul, care scade atunci când unei femei îi vine menstruația. Astfel, multe episoade de migrene au loc cu puțin timp înainte sau după menstruație. „După menopauză, când nivelele de estrogen rămân scăzute – nu mai au cum să scadă – cele mai multe femei [nu mai au atât de multe migrene]”, a zis profesorul de neurologie Mark W. Green.

Așadar, migrenele femeilor se ameliorează cu vârsta într-un final. Problema este că cele mai îngrozitoare migrene le lovesc pe femei atunci când acestea caută să găsească un echilibru între muncă și familie – adică în cel mai prost moment posibil. „Migrenele se îmbunătățesc pentru cele mai multe femei de-a lungul timpului, dar niciodată nu recuperezi munca pierdută sau anii de școală sau timpul pierdut cu familia ta”.