Femeile sunt cei mai dificili membri dintr-o familie

Femeile sunt cei mai dificili membri dintr-o familie

Femeile, că vorbim despre mame, surori sau soții, ar fi cei mai dificili membri ai unei familii, după cum arată un studiu nou.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of California, Berkeley și Bar-Ilan University din Israel, și publicat în American Sociological Review. A analizat 1.100 de participanți, care au vorbit despre mai mult de 12.000 de relații. Stereotipul este că femeile se plâng, sunt cicălitoare și au nevoie de control în relații. Studiul arată că acest stereotip ar putea avea o bază științifică – membrii de sex feminin ai familiilor sunt adeseori asociați cu aceste comportamente pentru că se implică mai mult în viețile rudelor.

Dintre participanți, s-au regăsit oameni cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. Mai mult de jumătate erau femei. „Mesajul este că, atunci când vorbim de rude femei, poate fi un cuțit cu două tăișuri”, a spus Claude Fischer, autor senior al studiului. „Ele pot fi oamenii de care depinzi cel mai mult, dar și oamenii care te bat la cap cel mai tare. E o dovadă a angajamentului lor mai profund în legăturile sociale”.

În general, participanții au explicat că 15% din relațiile lor sunt dificile. Aceste relații includeau partenerii, părinții care îmbătrânesc, frații și surorile sau colegii de muncă. Printre cei mai enervanți membri ai familiei pentru participanții cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani s-au numărat surorile (30%), soțiile (27%) și mamele (24%), urmate de tați, frați, iubiți și colegi de cameră.

Pentru persoanele mai mari de 50 de ani, cele mai enervante persoane au fost mamele (29%), iubitele sau soțiile (28%) și, la egal, tații și colegii de apartament (24%). Relațiile cu prietenii au fost cele mai puțin considerate enervante.

„Fie că e vorba de un tată alcoolic cu care vrei să pierzi legătura, un prieten enervant cu care ai o istorie lungă sau un șef prea autoritar, relațiile sunt complicate și, în multe cazuri, inevitabile”.

Citește și:
Etichete: