Facebook face încă o mișcare pentru a combate știrile false

Facebook face încă o mișcare pentru a combate știrile false

Facebook a luat o nouă decizie în ceea ce privește lupta împotriva știrilor false, una dintr-un lung șir de schimbări care nu par să rezolve ceva.

Facebook are o problemă destul de semnificativă în ceea ce privește știrile fals, iar acuzațiile au mers într-atât de departe încât să orbim chiar despre influențarea alegerilor prezidențiale din SUA, din 2016. Dacă asta s-a întâmplat sau nu, încă e motiv de dezbatere, dar un lucru e cert: Facebook trebuie să facă niște schimbări, altfel își riscă propria existență.

Cea mai nouă schimbare pe care o propune rețeaua socială este să renunțe la secțiunea de știri ”trending”. Proiectul eșuat ar fi trebuit să dispară acum mult timp, însă compania a avut nevoie de patru ani pentru a renunța la această funcție.

Facebook susține că aceasta e învechită și că nu a fost populară. Totuși, secțiunea trending avea probleme și mai mari decât astea, deoarece a reușit să prefigureze modul în care Facebook se va fi confruntat cu problema știrilor false.

Atunci când a fost lansată, secțiunea trending ar fi trebuit să reprezinte un înlocuitor de Twitter, deoarece îți oferea titluri ușor accesibile alături de feed-ul principal. La vremea respectivă, în 2014, știrile false încă nu-și luaseră avânt, iar între titlurile anului de atunci se aflau moartea lui Robin Williams, Cupa Mondială și epidemia de Ebola.

Problemele cu secțiunea au început să apară în 2016, când au apărut acuzații că Facebook este împotriva conservatorilor, ale căror subiecte ar fi fost defavorizate în mod voit. Zuckerberg a discutat cu figuri importante de dreapta la acea vreme, dar doi ani mai târziu, aceleași acuzații rămân încă valabile.

La finalul lui 2016, platforma a încercat să lucreze și cu inteligența artificială, în locul editorilor umani. Problema e că acest algoritm a reușit să aleagă subiectele cele mai populare fără să discearnă între ce era fals și ce nu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: