Cum i-a lăsat Facebook pe Samsung și pe alții să-ți acceseze datele personale

Cum i-a lăsat Facebook pe Samsung și pe alții să-ți acceseze datele personale

E foarte probabil ca Facebook să nu mai scape vreodată de repercursiunile scandalului Cambridge Analytica, deoarece constant apar noi discuții derivate de la acesta.

Încă de acum 10 ani, rețeaua socială a început să facă diverse înțelegeri cu companii ca Apple, Microsoft, Samsung sau BlackBerry. Aceste companii se ocupau de crearea de aplicații Facebook pentru propriile dispozitive și de integrarea funcționalităților în sistemele de operare. Platforma a oferit acces la datele utilizatorilor cu ajutorul unor API-uri private.

Cei de la Times sugerează că nivelul de acces oferit ridică suspiciuni asupra ideii că Facebook se conformează regulilor de confidențialitate impuse de FTC. Pe de altă parte, rețeaua socială dezminte aceste idei.

În 2013, un utilizator de BlackBerry și-a folosit contul de Facebook pentru a se loga pe aplicația Hub. De aici încolo, softul BlackBerry a reușit să obțină date despre toți cei 556 de prieteni ai reporterului, dar și despre prietenii acestora, ajungând la o ”rețea” de 300.000 de utilizatori. Un asemenea nivel de partajare a datelor încalcă politica de confidențialitate a companiei.

În raportul celor de la Times se arată că asemenea înțelegeri au fost făcute cu peste 60 de producători de dispozitive, dar nu este clar ce nivel de acces a avut fiecare dintre aceștia.

Apărarea celor de la Facebook gravitează în jurul ideii că astfel de înțelegeri erau necesare și că utilizatorii puteau să-și dea acordul dacă vor să își distribuie datele. Totuși, deja apar similitudini între înțelegerile descoperite acum și cele făcute în cazul Cambridge Analytica. Dezvoltatorii terți au profitat de politicile de confidențialitate destul de vagi ale Facebook și au reușit să obțină cantități imense de date. Rămâne de văzut dacă și de această dată vorbim despre un scandal care ar putea lua proporții și care ar putea aduce nume noi în discuție.

Citește și:
Sursa: theverge.com