Tot ce află Facebook despre tine dintr-o singură poză postată

Tot ce află Facebook despre tine dintr-o singură poză postată

Mark Zuckerberg nu ar recunoaște niciodată, dar Facebook poate extrage o multitudine de informații chiar și dintr-o simplă fotografie pe care o postezi.

Șeful Facebook a negat o mulțime de acuzații și a dat numai răspunsuri evazive atunci când a fost audiat de Congresul american. Zuckerberg ne-a asigurat că niciun utilizator nu este ascultat prin intermediul microfonului, dar să nu te lași păcălit. Facebook poate colecta foarte multe informații de pe contul tău, chiar dacă nu expui prea multe date personale.

Ai fi uimit câte informații pot fi extrase dintr-o simplă imagine pe care o publici pe contul tău. Cele mai „bogate” sunt fotografiile pe care le faci cu telefonul mobil pentru că acestea stochează cam tot ce faci. Asta deși n-ai crede.

În primul rând, numeroase informații se pot extrage chiar din detaliile care apar în imagine. Fie că apari doar tu în fotografie, sau ești și alături de alte persoane, într-o fotografie pot fi identificate locația, repere, chiar și momentul zilei sau din an, în funcție de detaliile care au fost surprinse. Dacă mai dai și tag unor prieteni, lista cu informații deja devine impresionantă.

În al doilea rând, fiecare imagine conține metadate, o serie de informații care pot dezvălui locația exactă unde a fost făcută imaginea, data și ora exactă când a fost surprinsă, modelul telefonului care a realizat-o, ID-ul dispozitivului și al furnizorului de servicii mobile, numele și locația unui terminal WiFi la care erai conectat și chiar nivelul de încărcare al bateriei sau puterea semnalului din momentul fotografierii. E ca un scenariu dintr-un film cu James Bond, iar Facebook pare să fie un mare admirator al său.

Ai putea să elimini o parte din aceste metadate, din setările camerei foto. Același lucru poți face și cu un program de editare foto cu fotografiile realizate cu un aparat foto, dar trebuie să știi că unele informații sunt transmise oricum, chiar și prin simpla deschidere a aplicației Facebook.

După cum ți-am mai spus, pe lângă datele EXIF, imaginea în sine oferă suficiente detalii despre tine, dar și despre persoanele sau locurile din jur. Facebook poate recunoaște fețele persoanelor care apar în fotografie, chiar dacă nu le dai tag sau nu au cont de Facebook. Și da, chiar dacă nu obișnuiești să îți faci selfie-uri și nu le publici, tot ai șansa să apari pe contul cuiva dacă ai fost cumva surprins într-o imagine într-un loc public.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Petapixel