Șeful Facebook a pierdut miliarde pe care nu le avea și lumea se miră

Șeful Facebook a pierdut miliarde pe care nu le avea și lumea se miră

Titlul unei știri de peste weekend suna sec: Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a pierdut 3,3 miliarde de dolari. Dramatic, nu? Doar că el a „pierdut” niște bani pe care nu i-a avut niciodată.

Pe 12 ianuarie, Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook va fi modificat, astfel încât să vezi mai mult de la rude si prieteni și mai puțin de la companii și pagini. Să ne bucurăm, că rudele enervante nu vor dispărea prea curând din News Feed. Decizia nu e pentru binele nostru, al utilizatorilor, ci pentru companie, să facă mai mulți bani din promovările pe care le fac paginile. Firesc, orice anunț cu schimbări radicale face ca prețul acțiunilor să fluctueze.

Acțiunile Facebook, implicit, au scăzut cu 4,5% pe bursa din New York. Astfel, din averea lui Zuckerberg de 74 de miliarde de dolari, vreo 3,3 miliarde s-au dus așa cum au venit. Totuși, în 2017 el a câștigat 4,5 miliarde de dolari ca urmare a parcursului bun, deci încă n-a pierdut nimic. Chiar și așa, nici nu avea banii aceștia, ca să piardă ceva.

Așa cum am explicat și în editorialul despre șeful Amazon, Jeff Bezos, sunt miliardari „săraci”. N-au cash, n-au miliardele acestea în bancă și cum „se pierd”. Nu, e o avere estimată pe baza pachetului de acțiuni pe care îl dețin. Cresc acțiunile, crește averea, scad acțiunile, e evident ce se întâmplă. La final de weekend, Zuckerberg nu-i nici mai bogat, nici mai sărac, decât la nivel teoretic.

În aceeași capcană a averii lui Zuckerberg, și a altor miliardari, a căzut și Lia Olguța Vasilescu în urmă cu câteva luni. Ea a crezut că Facebook îi virează lui, în fiecare lună, câteva miliarde pe card. Realitatea rămâne aceeași: Mark Zuckerberg e un miliardar al planetei, teoretic, iar dacă își vinde acțiunile devine și practic. Nu le va vinde însă, că actul e stupid și oricum nu acesta e interesul lui.

Cât despre ultimele schimbări anunțate pentru Facebook, sunt cel mult cosmetice și o fumigenă dată de Zuckerberg ca să liniștească atât utilizatori enervați că nu văd ce pun alții, cât și acționari care vor mai mulți bani. Rețeaua rămâne aceeași, doar că acum era momentul unui discurs lacrimogen.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Blaze