06 dec. 2018 | 16:40

Facebook ți-a furat istoricul de apeluri, chiar dacă nu i-ai dat acces

ACTUALITATE
Facebook ți-a furat istoricul de apeluri, chiar dacă nu i-ai dat acces

Dacă încă nu ai renunțat la aplicația de Facebook de pe telefon, acum ai încă un motiv să o faci, având în vedere cele mai noi revelații despre aceasta.

Acum câteva săptămâni, o mulțime de informații din interiorul Facebook au ajuns în parlamentul britanic, iar acum, o parte dintre acestea tocmai au fost publicate. Ashkan Soltani, de pe Twitter, a analizat mesajele și a descoperit câteva lucruri interesante, nu într-un mod pozitiv, despre ce a mai făcut Facebook în ultimii ani.

Cel mai important e că Facebook a creat metode pentru a-ți accesa istoricul de apeluri de pe telefon, chiar dacă tu nu ai oferit în mod explicit acces la aceste informații. Facebook a creat un mod prin care aplicația putea să ajungă la aceste informații fără să ceară permisiunea din Android, adică fără să fii întâmpinat de un mesaj prin care ți se cere explicit accesul. La acea vreme, mișcarea era considerată ca ”una cu risc mare pentru imaginea companiei”, dar părea că ”echipa responsabilă de creștere va merge mai departe.”

Istoricul apelurilor era folosit pentru a îmbunătăți funcția de ”oameni pe care i-ai putea cunoaște”, sau pentru a-ți afișa într-o anumită ordine postările din feed.

Mai mult, Facebook a monitorizat activitatea utilizatorilor care au folosit VPN-ul Onavo, ca s[ determine ce competitori să copieze sau să achiziționeze în 2013.

De asemenea, Comisia Federală pentru Comerț necesita ca Facebook să obțină un acord pozitiv pentru colectarea datelor și să aibă un program de confidențialitate care să răspundă îngrijorărilor de acest fel. Documnetele interne arată că, de fapt, Facebook căuta metode să nu îți ceară acordul pentru colectarea datelor.

Și, să nu uităm că Zuckerberg se lăuda în 2004 că poate să ofere date despre oricine de la Harvard, având 4.000 de mailuri, poze, adrese și nu numai. Întrebat cum de are asemenea informații, Mark s-a lăudat că oamenii i le-au oferit, pur și simplu. ”Nu știu de ce, au încredere în mine. Idioții”.