Facebook vrea să crezi că nu-ți va mai fura nimeni datele

Facebook vrea să crezi că nu-ți va mai fura nimeni datele
21:00 05.04.2018

Oficialii Facebook se străduiesc de câteva săptămâni să medieze efectele scandalului Cambridge Analytica și tocmai au anunțat câteva schimbări importante aduse platformei în acest sens.

La această oră, nu mai există nici un dubiu în legătură cu impactul semnificativ pe care l-a avut Facebook asupra rezultatelor alegerilor din Statele Unite ale Americii. Datele a aproximativ 87 de milioane de conturi de Facebook au ajuns în mâinile celor de la Cambridge Analytica, dintre care 70 de milioane au fost doar din Statele Unite.

Toate acele informații au fost utilizate pentru manipularea maselor și radicalizarea opiniilor.

Pentru ca întregul mecanism să fie posibil, Cambridge Analytica a exploatat modul în care Facebook partajează datele tale de profil cu diferiți terți. Totul se petrece din momentul în care te autentifici cu contul tău într-o varietate foarte mare de aplicații din fiecare colț al internetului.

Atunci, în mod implicit, ți-ai dat acordul ca o aplicație pe care ai folosit-o o singură dată să aibă acces la lista ta de prieteni, evenimentele la care participi, grupurile din care faci parte sau paginilor cărora le-ai dat like.

Începând de săptămână viitoare, toate aplicațiile și site-urile pe care te autentifici cu Facebook vor avea acces la un volum de date semnificativ mai mic. În plus, dacă nu ai folosit una dintre acele aplicații timp de trei luni, serviciul respectiv va pierde accesul la datele tale.

Mai mult decât atât, sub nici o formă, o aplicație terță nu-ți va putea accesa preferințele politice, religia, statutul relației, acitivitatea de fitness, educația sau istoricul locurilor de muncă.

Facebook reguli partajare

Printre celelalte schimbări anunțate de Facebook în ultimele 24 de ore, se numără imposibilitatea căutării unui contact după numărul de telefon sau adresa de email. Istoricul de apeluri și mesaje îți va fi în continuare colectat și păstrat de Facebook, dar nu va include conținutul efectiv al mesajelor, ci doar lista contactelor cu care colaborezi cel mai des.

Începând de luni, 9 aprilie, utilizatorii de Facebook vor vedea în partea de sus a ecranului o notificare prin care li se aduc la cunoștință aplicațiile care le accesează contul de Facebook împreună cu o listă detaliată a datelor personale la care respectivele programe sau servicii online au acces. Cei ale căror date au fost partajate cu Cambridge Analytica vor primi o notificare dedicată în acest sens.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI