Facebook ajută extremiștii să-și facă prieteni noi, în cel mai recent scandal

Facebook ajută extremiștii să-și facă prieteni noi, în cel mai recent scandal

Algoritmul prin care Facebook îți sugerează prieteni noi este un mister, dar nu te-ai fi așteptat să faciliteze formarea de relații între extremiști și membri ISIS.

Mecanismul prin intermediul căruia funcționează Facebook tinde să fie subiectul unui număr stufos de rapoarte din fiecare colț al lumii. Cel mai recent vizează deficiențele sistemului automatizat pentru sugerarea de prieteni noi. Sunt dovezi solide legate de faptul că cea mai mare rețea de socializare din lume a facilitat realizarea unor conexiuni între persoane cu afinități extremiste sau legături teroriste.

Cel mai recent studiu pe marginea subiectului de mai sus a fost publicat de redactorii The Telegraph. Acesta desfințează mitul că ștergerea postărilor sau a conturilor cu mesaje extremiste este suficientă. Au fost identificate mai multe seturi de circumstanțe în care algoritmii Facebook au sugerat prieteni cu aceleași afinități extremiste persoanelor cu înclinații teroriste. Cu alte cuvinte, cei de la Facebook au facilitat procesul de recrutare al extremiștilor islamici.

Deși te aștepți ca prietenia cu o persoană extremistă să-ți genereze contacte cu aceleași afinități, au existat și situații în care comportamentul Facebook nu avea nici o logică. Parcurgerea unui articol de pe Facebook despre o răscoală a extremiștilor din Filipine s-a reflectat într-o serie de recomandări de prieteni extremiști din zonă.

Cel puțin un caz a fost identificat în care Facebook a facilitat recrutarea unui membru ISIS. Pornind de la sugestiile Facebook, un formator ISIS din Indonezia a adăugat în lista de prieteni o persoană non-religioasă din New York în martie 2017. Respectiva persoană a ajuns să susțină eforturile ISIS în SUA într-un interval de șase luni.

În mod previzibil, oficialii Facebook au afirmat că fac eforturi pentru prevenirea unor situații similare pe viitor. Din păcate, s-au înregistrat dovezi clare că mai puțin de jumătate dintre conturile problematice cu afinități extremiste au dispărut de pe rețeaua de socializare într-un interval de șase luni de la prima sesizare. Pentru ca eficiența Facebook să devieze către derizoriu, un suspect de terorism din Regatul Unite a reușit să-și reactiveze contul de nouă ori, după ce a fost dezactivat de Facebook pentru postarea de clipuri cu mesaje de propagandă.

Citește și: