Facebook dezvăluie armele ascunse pentru combaterea terorismului

Facebook dezvăluie armele ascunse pentru combaterea terorismului

Pentru prima oară, Facebook ne dezvăluie care sunt mecanismele cu ajutorul cărora luptă împotriva discursului instigator la ură și a terorismului de pe platformă.

Cu o bază de utilizatori de aproape 2 miliarde de oameni, influența globală a Facebook este de neegalat, aceasta devenind o platformă pe care ideologiile extremiste se pot răspândi cu ușurință. Deși compania lucrează de mult timp pentru a limita discursul instigator la ură și manifestările teroriste de pe site, nu a fost prea clar care este mecanismul pe care îl folosește în acest sens. De această dată însă lucrurile devin ceva mai transparente și Facebook ne dezvăluie armele ascunse pe care le are în arsenal.

Compania se folosește de un amestec de sisteme de inteligență artificială și de expertiza umană pentru a combate amenințările extremiste postate pe site. Inteligența artificială este o armă destul de nouă din arsenalul Facebook și este deja folosită pentru recunoașterea automată a imaginilor extremiste, prevenind urcarea lor pe pagină.

De asemenea, unele zvonuri susțin că rețelele de inteligență artificială ar fi suficient de capabile să caute printre miile de pagini și postări pentru a identifica materiale ofensatoare, dar și când utilizatorii blocați vor să își creeze noi profiluri. Compania vrea să extindă aceste funcții și în cazul altor aplicații pe care le deține, precum Instagram, scrie Engadget.

Dar nu uităm nici de moderatorii umani, care joacă un rol important în combaterea terorismului de pe site. Facebook depinde într-o foarte mare măsură de utilizatori, care trebuie să raporteze utilizatorii și paginile care instigă la ură. Mai mult, platforma se folosește de mai mult de 3.000 de operatori umani care  au rolul de a evalua și analiza postările pe care le raportezi.

În plus, compania vrea să angajeze o echipă de 150 de membri, compusă din specialiști, academicieni, avocați etc., care să se axeze exclusiv asupra combaterii terorismului.

Facebook nu duce această luptă de una singură și multe alte companii din IT, precum Microsoft și Twitter, s-au alăturat acestei inițiative. Împreună, companiile vor să realizeze o bază de date comună, care să le permită să identifice mai facil materialele teroriste și propaganda.