Dacă nu descoperim extratereștri, e vina minerilor de monede virtuale

Dacă nu descoperim extratereștri, e vina minerilor de monede virtuale
17:00 15.02.2018

Ca și cum căutarea extratereștrilor n-ar fi deja o treabă destul de complicată, minerii de monede virtuale îngreunează și mai mult astfel de activități.

Zilnic, mii de voluntari își încredințează puterea de procesare a calculatoarelor proprii către proiectul SETI@home. Acesta este un experiment care folosește calculatoarele doritorilor pentru a spori puterea de procesare a proiectului și pentru a analiza mai multe semnale radio provenite din spațiu.

SETI, găzduit de UC Berkeley, se bazează pe voluntari doar pentru o mică parte din întregul proiect, deoarece există și stații de calcul dedicate, instalate alături de diverse telescoape. Totuși, chiar și responsabilii de proiect au întâmpinat probleme când au încercat să-și extindă operațiunile, prin adăugarea unor calculatoare noi la două observatoare.

Dan Werthimer, unul dintre liderii proiectului, spune că echipa nu a găsit componentele necesare pentru calculatoare: plăcile video. Asta e, cel mai probabil, vina minerilor de monede virtuale, care cumpără loturi întregi de plăci video și le pun la treabă pentru a face bani.

Werthimer spune că ”am vrea să folosim cele mai noi plăci video, însă nu le putem cumpăra. Avem banii pentru ele, am luat legătura cu vânzători și ni se spune că nu putem fi ajutați”. Un alt cercetător este de părere că actuala problemă, a lipsei plăcilor video, e doar un mic hop în maratonul căutării extratereștrilor. Calculatoarele vor deveni mai puternice și, probabil, vom avea parte și de noi metode de lucru, utile pentru căutarea extratereștrilor sau chiar pentru mineritul de monede.

Producătorii de plăci video, cum ar fi NVidia, se străduiesc din răsputeri să țină pasul cu cererea din ce în ce mai mare pentru plăci video. Recent, aceștia le-au declarat investitorilor că se vor concentra pe clienții principali, gamerii. În plus, NVidia sugerează și limitarea posibilității de cumpărare a plăcilor video, astfel încât o singură persoană să nu mai poată cumpăra un lot întreg de plăci.

loading...