Explicația de acum 230 de ani care distruge curentul anti-vaccinist

Explicația de acum 230 de ani care distruge curentul anti-vaccinist

Disputa dintre anti-vacciniști și restul lumii pare că s-a accentuat în ultimii ani, dar dacă te uiți într-o carte de istorie, o să vezi că această dezbatere este veche de secole.

De exemplu, Benjamin Franklin nu a fost doar unul dintre părinții fondatori ai Americii, ci și un susținător ferm al vaccinurilor. În 1736, Franklin și-a pierdut fiul din cauza variolei, fapt care l-a determinat să scrie un mesaj important despre acest subiect câteva decenii mai târziu.

Textul a apărut în autobiografia publicată în 1788. În acesta, el le cerea părinților să-și vaccineze copiii, chiar dacă știința din spatele acestora era subdezvoltată în secolul al XVIII-lea.

În timpul marii epidemii de variolă din 1721, James Franklin făcea parte din anti-vacciniști, în timp ce fratele său, Benjamin Franklin, avea o poziție neutră. Dar apoi s-a întâmplat ceva ce l-a transformat pe Franklin în unul dintre primii susținătorii ai vaccinurilor, iar argumentele folosite atunci se aplică și în zilele noastre.

„În 1736 l-am pierdut pe unul dintre copiii mei, un băiat de patru ani, din cauza variolei. Am regretat pentru mult timp și încă regret că nu l-am vaccinat. Menționez asta pentru părinții care omit acea operațiune, cu mențiunea că nu se vor ierta niciodată dacă copilul le va muri din cauza deciziei lor; exemplul meu demonstrează că regretul ar putea fi același, oricum, și din acest motiv, ar trebui aleasă varianta cea mai sigură”, a declarat Franklin în autobiografia sa.

Cu toate acestea, cel mai probabil, nici Benjamin Franklin nu le poate schimba părerea anti-vaccinștilor, care vor alege în continuare să creadă ce vor ei, în ciuda lipsei de dovezi științifice care să le susțină fricile.

Din păcate, epidemia de pojar din 2018 a reușit să facă ravagii în Europa, din cauza oamenilor care încep în număr tot mai mare să refuze vaccinarea. Până în luna iulie au fost înregistrate 41.000 de cazuri de pojar la nivelul Europei, număr dublu față de cel din 2017. Dintre bolnavi, 37 de europeni au murit din cauza pojarului.

Motivul epidemiei este refuzul vaccinului, iar pentru a evita o astfel de situație este nevoie ca cel puțin 95% din populație să se fi vaccinat, comparativ cu rata de mai puțin de 70% înregistrată în anumite zone ale Europei.

Citește și:
Sursa: Boredpanda