Țara care le oferă bani fără nicio obligație șomerilor

Țara care le oferă bani fără nicio obligație șomerilor

De câteva luni, autoritățile din Finlanda derulează un proiect inedit, prin care le oferă un venit necondiționat cetățenilor săi.

Mai exact, din ianuarie 2017, un eșantion aleatoriu de șomeri finlandezi cu vârste cuprinse între 25 și 58 de ani sunt plătiți lunar cu 560 de euro, fără a fi obligați să-și caute un loc de muncă. Proiectul oferă aceste sume pentru 2.000 de cetățeni finlandezi.

Trebuie menționat faptul că participanții experimentului social care și-au găsit un loc de muncă, primesc în continuare suma de bani. Scopul proiectului este acela de a vedea dacă un venit garantat ar putea stimula oamenii să se angajeze, prin eliminarea uneia dintre limitările sistemelor de asistență socială – „dezavantajul” de a căuta un loc de muncă.

Prin acest experiment, guvernul de la Helsinski vrea să reducă presiunea psihologică și eventualele frustrări care pot apărea în perioadele incerte de căutare a unui loc de muncă.

Așa cum era de așteptat, nu toată lumea este de acord cu proiectul social. Cel mai mare sindicat din Finlanda critică proiectul, declarând că încurajează cetățenii să lucreze puțin, în timp ce câștigă venituri din meserii indezirabile.

„Este foarte interesant să vedem cum se vor comporta oamenii. Vor avea curajul să încerce diferite locuri de muncă, sau așa cum susțin criticii, îi va face mai leneși pentru că știu că primesc un venit de bază fără să facă nimic.”, a declarat Olli Kangas, de la Agenția guvernamentală pentru asistență socială din Finlanda.

Unul dintre tinerii aleși aleatoriu pentru a primi suma lunară, spune că acum își caută activ un loc de muncă, spre deosebire de perioada în care primea ajutorul obișnuit pentru șomaj. El spune că anterior primise mai multe oferte de locuri de muncă, însă nu avea rost să accepte, deoarece nu mai primea ajutorul social. De asemenea, el susține că acum este mai puțin stresat și că vrea să-și înființeze propria afacere.

Citește și:
Sursa: The Guardian