Ce se întâmplă, de fapt, când oamenii intră în moarte clinică

Ce se întâmplă, de fapt, când oamenii intră în moarte clinică

Oamenii au vrut dintotdeauna să afle ce se întâmplă după moarte, iar indiciile pot fi găsite în așa numitele experiențe aproape de moarte (near death experiences – prescurtat NDE).

Oamenii care aproape au murit, dar au reușit să supraviețuiască, spun că au avut parte de tot felul de experiențe ciudate în acele clipe de dinaintea morții – precum o lumină albă puternică la capătul unui tunel lung sau siluetele persoanelor dragi de mult pierdute. Deși aceste evenimente par să aibă rădăcini în zona paranormalului, ele pot fi explicate prin intermediul științei.

NDE-urile sunt evenimente psihologice profunde, care apar atunci când oamenii se află foarte aproape de momentul morții – după un atac de cord sau leziuni cerebrale – sau în momentele foarte intense de meditație. În medie, o treime din oamenii care au fost în pragul morții au spus că au avut parte de un episod de NDE.

Printre simptomele cele mai des întâlnite se numără sentimentul de fericire deplină, detașament psihic de corp, mișcarea rapidă printr-un tunel și intrarea într-o lumină puternică. Cultura și vârsta oamenilor pot afecta însă aceste experiențe – spre exemplu, americanii spun că l-au văzut pe Iisus Hristos, pe când indienii pe regele indus al morților, Yamraj. Mulți copii care au trecut prin asta au spus că au văzut în lumină prieteni sau profesori. Uneori însă, aceste NDE-uri pot aduce după ele și sentimentul de lipsă de control, conștientizarea inexistenței, imagini infernale și sentimentul că o entitate mai puternică te judecă.

Neurologii Olaf Blanke și Sebastian Dieguez au spus că există două tipuri de NDE-uri. Primul tip este asociat cu emisfera stângă a creierului și presupune un simț alterat alt timpului și senzația de zbor. Al doilea tip este asociat cu emisfera dreaptă a creierului și implică vederea de spirite, auzirea de voci, sunete și muzică. Scriitorul de lucrări științifice Carl Sagan a explicat că acea observare a unei luminițe la capătul tunelului este modul oamenilor de a-și aminti procesul nașterii, transformând procesul morții într-un soi de renaștere.

Cercetătorii au mai spus că aceste experiențe se pot datora hipoxiei cerebrale – adică lipsa de oxigen în creier. Lipsa de oxigen poate declanșa crize ale lobilor temporali – și astfel apar și halucinațiile specifice NDE-urilor. Dincolo de explicațiile științifice. NDE-urile oferă multor oameni speranță, dar și apreciere pentru dorința oamenilor de a supraviețui dincolo de moarte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: