Cât de multă apă au planetele din afara sistemului nostru solar

Cât de multă apă au planetele din afara sistemului nostru solar
Sursa foto: exoplanets.nasa.gov

Până în momentul de față au fost descoperite aproximativ 4.000 de exoplanete, iar cercetătorii sunt extrem de interesați de subiect deoarece iau în calcul ipoteza că acestea ar putea fi locuibile.

Studierea lor este dificilă din cauza distanțelor considerabile și a telescoapelor care nu fac față provocării. În ciuda acestor aspecte, oamenii de știință au reușit să ne aducă informații în plus despre acestea.

O nouă lucrare susține că este probabil ca apa să fie o componentă majoră a exoplanetelor. Acest aspect a fost articulat în urma evaluării datelor obținute de Telescopul Spațial Kepler și misiunea Gaia. Mai precis, cercetarea indică faptul că multe dintre exoplanetele cunoscute ar conține 50% apă – mult mai mult decât conținutul de apă de pe Pământ.

„A fost o surpriză uriașă să realizăm că s-ar putea să existe atât de multe lumi de apă”, a declarat cercetătorul principal, Dr Li Zeng, de la Universitatea Harvard.

Oamenii de știință au descoperit că multe dintre exoplanetele cunoscute se încadrează în două categorii: cele care au o rază cu 1,5 mai mare decât cea a Pământului și altele cu raza de 2,5 ori mai mare.

Acum, aceștia au analizat legăturile dintre dintre masa planetelor și raza acestora, și au dezvoltat un model care ar putea explica relația dintre acestea. „Modelul indică faptul că exoplanetele care au raza cu 1,5 mai mare decât cea a Pământului (de cinci ori masa Pământului) tind să fie planete stâncoase, în timp ce exoplanetele cu o rază de 2,5 ori mai mare (cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului) sunt probabil lumi de apă”, a declarat Li Zeng.

Lucrarea mai arată că aproximativ 35% din toate exoplanetele cunoscute care sunt mai mari decât Pămâmtul ar trebui să fie bogate în apă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: