02 mai 2018 | 14:13

Muntele Everest nu este cel mai înalt munte de pe Pământ

ACTUALITATE
Muntele Everest nu este cel mai înalt munte de pe Pământ

Deși de câțiva ani se știe că Everest nu este, de fapt, cel mai înalt munte de pe Pământ, acesta se bucură încă de popularitatea oamenilor.

După ce Edmund Hillary a cucerit vârful Everest în 1953, zeci de mii de aventurieri i-au urmat. Everest își datorează popularitatea titlului de „cel mai înalt munte din lume”. Însă, în realitate, nu este adevărat – nu conform științei.

Cel mai înalt munte din lume este Chimborazo – un stratovulcan în Ecuador, care face parte din grupul Munților Ande. Asta pentru că este cel mai îndepărtat punct din centrul Pământului și, prin urmare, cel mai înalt din punct de vedere al distanței.

Potrivit lui Eli Rosenberg, Chimborazo se ridică la 6.248 metri deasupra nivelului mării. Da, este mai mic decât Everest cu 2.600 de metri, însă lucrurile se schimbă atunci când faci măsurătorile din centrul Pământului.

Practic, deoarece Pământul nu este plat – așa cum ar crede unii – el se extinde spre exteriorul ecuatorului și se aplatizează lângă poli. Asta înseamnă că munții din apropierea ecuatorului sunt mai înalți din punct de vedere tehnic decât cei din alte zone.

Potrivit unui raport, Everest se întinde pe o distanță de 6,384 kilometri din centrul Pământului. În același timp, Chimborazo se întinde pe o suprafață de 6,384 kilometri. Deși este o diferență de doar câțiva zeci de metri, este vorba, totuși, de cel mai înalt vârf din lume.

Cu toate că NPR a efectuat un raport în 2007 în care a spus că Everest nu este, de fapt, cel mai înalt vârf din lume, ci Chimborazo, Everest se bucură în continuare de atenția oamenilor, în timp ce cel din urmă rămâne neobservat. Însă totul se reduce la cât de greu poți urca pe munte.

Dacă ești un alpinist profesionist și vrei să ai parte de cea mai dificilă provocare, Everest îți oferă asta. Ai nevoie de zece zile pentru a ajunge la tabăra bazei Everestului, șase săptămâni de aclimatizare și de nouă zile până să ajungi în vârf. Ca să ajungi în vârful Chimborazo ai nevoie de două săptămâni pentru aclimatizare și două zile să urci.