06 mart. 2018 | 15:00

Miliardarul care a găsit o epavă pierdută în Al Doilea Război Mondial

ACTUALITATE
Miliardarul care a găsit o epavă pierdută în Al Doilea Război Mondial
Vulcan Inc./YouTube

Co-fondatorul Microsoft Paul Allen, alături de o echipă de exploratori marini, a descoperit în ocean o epavă de mult pierdută din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Echipa miliardarului din Seattle a anunțat că a găsit epava unei nave americane care căra avioane, USS Lexington. Nava a fost scufundată în timpul celui de-al doilea război mondial de armata japoneză.

A fost găsită în Marea Coralilor, la peste 800 de kilometri distanță de coasta estică a Australiei. Potrivit site-ului lui Allen, nava a fost lansată în 1925. A ajuns să fie cunoscută sub denumirea de Lady Lex și, atunci când s-a scufundat, căra la bord 35 de avioane.

„Lexington a fost pe lista priorităților noastre pentru că a fost una din navele principale care s-au pierdut în timpul celui de-al doilea război mondial”, a spus Robert Kraft, director la operațiunile subacvatice. „Am plănuit să localizăm Lexington vreme de șase luni și a ieșit bine”.

Vulcan Inc./YouTube

Vulcan Inc./YouTube

Lady Lex a luat parte la prima bătălie dintre două nave de transport din istorie, în Bătălia de la Marea Coralilor din mai 1942. După ce a scăpat de mai multe lovituri de torpile, Lexington a fost răpusă de o explozie. Explozia i-a făcut pe cei din echipaj și pe ofițeri să abandoneze nava. Au fost salvate 2.770 de persoane și câinele căpitanului.

[readmore]

Paul Allen și-a concentrat și în trecut prioritățile asupra explorării și cercetării oceanului. El a finanțat studii cu privire la rechini și a format un parteneriat cu Pacific Marine Environmental Laboratory de la National Oceanic and Atmospheric Administration pentru a lansa flotoare de ocean adânc în câteva zone cheie de observație.

Se pare însă că nu este singurul miliardar pasionat de ocean și obiectele pierdute în el. În 2013, directorul Amazon, Jeff Bezos, a investit într-o misiune de recuperare a motoarelor folosite la misiunea Apollo 11 de pe fundul oceanului. Acestea au dus pentru prima dată omul pe Lună.