Aplicația care te apără de hackeri transformă orice telefon cu Android

Aplicația care te apără de hackeri transformă orice telefon cu Android

Edward Snowden a creat o aplicație care îți protejează laptopul de persoane rău-voitoare și nu numai.

Edward Snowden s-a întâlnit cu Jacqueline Moudeina, primul avocat femeie din Ciad și o apărătoare a drepturilor omului, în 2017. Acesta i-a explicat că lucrează la o aplicație menită să transforme telefonul mobil într-un senzor de mișcare. Astfel, acesta ar putea să îți spună când cineva s-a atins de telefonul tău, când cineva a intrat în cameră fără să știi și dacă cineva s-a atins de lucrurile tale.

Pe atunci, Moudeina a părut foarte încântată de idee. Edward Snowden își amintește că aceasta a devenit foarte serioasă și i-a spus: „Am nevoie de asta. Am nevoie de asta acum. Sunt atâția oameni în jurul nostru care au nevoie de asta”.

Aplicația pe care Snowden a creat-o într-un final se numește Haven. Dacă o instalezi pe un telefon ieftin Android, aceasta poate trimite notificări pe telefonul tău principal, în caz că cineva s-a atins de laptopul tău. Aplicația ajută telefonul să facă fotografii, să înregistreze sunete și să sesiseze schimbări de luminozitate sau accelerație.

Edward Snowden a renunțat să mai folosească telefoane mobile în 2013. Este extrem de grijuliu în ceea ce privește securitatea. Când își introduce parola pe laptop, înfășoară o față de pernă în jurul său și al dispozitivului. De asemenea, a sfătuit jurnaliștii să își pună telefoanele în frigider când se află într-o cameră de hotel, pentru a evita transmisia înregistrărilor nedorite. În ultimii ani, și-a petrecut timpul dezmembrând smartphone-uri și studiindu-le circuitele cu ajutorul unei pensete fine și a unui microscop. A sperat că poate să facă tehnologia telefoanelor mobile acceptabilă pentru standardele sale.

Snowden și-a unit forțele cu inginerul de securitate Micah Lee și cu dezvoltatorii de aplicații de la Guardian Project pentru a crea Haven. Codul a fost creat, în cea mai mare parte, de către Nathan Freitas.

În momentul de față, Edward Snowden își dorește ca Haven, un program open source, la care oricine poate să contribuie pentru a-l adapta nevoilor personale, să fie distribuit în cât mai multe direcții. Altfel spus, vrea ca aplicația să adreseze amenințările de tot soiul și nu numai. Copiii lui Nathan Freitas au spus că aplicația este numai bună să îl poată prinde pe Moș Crăciun.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge