Dragnea vrea să-l demită pe Iohannis: când aflăm destinul președintelui

Dragnea vrea să-l demită pe Iohannis: când aflăm destinul președintelui

În ultimii ani, majoritatea deciziilor politice din țara noastră au fost luate de Liviu Dragnea. Din acest motiv, când amenință că și-a propus să-l demită pe Iohannis, afirmația nu ar trebui percepută ca o glumă.

Exceptând condamnarea cu executare de acum câteva săptămâni, Liviu Dragnea trece printr-una dintre cele mai de succes perioade din cariera sa politică. Toate proiectele sale legislative au fost încunate cu succes, iar posibilitatea să ajungă în mod real după gratii pare să se diminueze de la o zi la alta. Este doar o chestiune de timp până când vom afla că acțiunile pentru care a fost condamnat sunt departe de a mai fi ilegale în România lui 2018.

Cel mai recent proiect al lui Dragnea implică demiterea președinetului Klaus Iohannis. Deși ar avea nevoie de susținere din partea ambelor camere ale parlamentului în acest scop, în practică, decizia va fi luată de Dragnea și Tăriceanu. Liviu Dragnea este președintele camerei deputaților, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu este liderul senatului.

„Eu am discutat acum cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiune serioasă pentru că, dacă doar stăm şi ne plângem, nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite un alt consilier prezidenţial să ameninţe un alt judecător CRR, o fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători la ÎCCJ. (…) Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, nu ne exercităm un atribut important al acestui for care este forul suprem din România”, a declarat Dragnea la Parlament pe parcursul zilei de joi, 5 iulie.

În mod real, problema lui Dragnea cu Iohannis are legătură cu refuzul președintelui de a o demite din funcție pe Laura Codruța Kovesi. În contextul în care Curtea Constituțională a clasificat această atitudine ca fiind anti-constituțională, argumentul lui Liviu Dragnea este mult mai puțin absurd decât ai fi tentat să crezi. Pentru ca situația să fie și mai serios, din câte se pare, a obținut deja acordul pe marginea subiectului din partea lui Tăriceanu. „Şi domnul Tăriceanu a spus că este de acord şi că trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi că luni trebuie să luăm o decizie – da sau nu”.

Până la finele zilei de luni, vom afla dacă președintele își va mai menține poziția în stat. „Constituţie de care îşi bate joc, nu-l interesează nici legea, nici Constituţia, îl interesează doar propriul interes şi propria protecţie ca să o discutăm să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorităţii, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul dintre pilonii esenţiali ai democraţiei, pentru că de asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri ca să aleagă o majoritate care să hotărască şi să legifereze şi să conducă prin guvern treburile ţării, administrarea acestei ţări. Şi este deranjat de majoritate, este exact logica întoarsă a unui dictator că nu contează majoritatea, nu contează votul, doar ce vrea unul singur care vrea să aibă subordonate toate instituţiile”, a susţinut liderul PSD.

Citește și:
Sursa: AgerPres