Cum vor folosi doctorii realitatea augmentată ca să se uite sub pielea ta

Cum vor folosi doctorii realitatea augmentată ca să se uite sub pielea ta

Un nou sistem de imagistică medicală va putea proiecta anumite scanări pe corpul pacienților. Acestea se vor ajusta în funcție de anatomia lor pe măsură ce se mișcă.

Sistemul a fost creat de o echipă de cercetători de la University of Alberta. Noua tehnologie este mai performantă decât cea cu raze X. Doctorii vor putea avea acces la fotografii clare cu organele, structurile și sistemele interne ale pacienților. Mai mult, tehnologia permite și înregistrarea de imagini în mișcare. Cadrele medicale vor putea stabili un diagnostic și elibera un tratament fără să fie nevoiți să recurgă la cuțite de operație.

Cercetătorii de la University of Alberta au găsit o metodă de a scăpa de scanările tradiționale. Proiectul lor, ProjectDR, permite doctorilor să proiecteze scanările medicale direct pe corpul pacienților, cu ajutorul realității augmentate. În acest mod, acele scanări vor putea fi vizualizate în context. Camerele cu infraroșu vor putea permite scanărilor să se miște odată cu pacientul.

Cei care au pus bazele proiectului sunt doi studenți absovenți, Ian Watts și Michael Fiest. Watts crede că îmbinarea dintre realitatea augmentată și medicină ar putea ajuta multe domenii, dintre care învățământul, fizioterapia, chirurgia laparoscopică și planificarea operațiilor.

Cercetătorii vor să perfecționeze tehnologia în momentul de față. Ei își doresc ca doctorii să poată urmări doar anumite părți ale corpului pacienților. Mai vor să îmbunătățească și gradul de calibrare. De asemenea, vor adăuga mai multe caracteristici, precum senzorii de adâncime. Toate acestea ar putea spori gradul de acuratețe al aparatului și să îmbunătățească experiența consultațiilor atât pentru doctori, cât și pentru pacienți.

 

Project DR va fi testat în simulări chirurgicale, pentru a înțelege cât de eficient ar fi în practică. Dacă va trece de aceste teste, va trece la studiile pilot dintr-o cameră de operații reală. Țelul suprem este ca fiecare doctor care își dorește să poată folosi noul aparat de realitate augmentată.

Citește și:
Sursa: Futurism