Digi Mobil îți va da net mobil de mare viteză. Când anunță planurile 5G

Digi Mobil îți va da net mobil de mare viteză. Când anunță planurile 5G
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Trecerea la 5G va fi următorul pas mare în industria telecom. Digi Mobil a anunțat că se pregătește pentru noul standard. Iată când va prezenta primele detalii.

La începutul anului treceam în revistă demersurile pe care le fac operatori din România, ca Digi Mobil și Orange, pentru trecerea la 5G. Între timp, Orange a anunțat că în 2018 va demara testele pentru 5G, iar România e printre primele țări.

Pe 3 mai, Digi Mobil susține o conferință de presă alături de Ericsson România pentru a vorbi despre 5G. „Pasul inteligent către 5G” e numele sub care e promovat evenimentul. „[…] o prezentare introductivă referitoare la capabilitățile tehnologiei 5G, precum și funcționalitățile care asigură puntea între 4G și 5G”, se arată în mesajul de promovare a evenimentului organizat de Digi Mobil.

În acest context, Economica informează că RCS-RDS a demarat procedura de înregistrare a mărcilor „Digi 5G Ready” şi „Digi Mobil 5G Ready”. Compania a depus, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cererile de înregistrare pentru cele două mărci. Sub aceste denumiri, evident, vor fi oferite primele servicii 5G ale companiei. În timp ce trecerea la 4G s-a întâmplat greu pentru Digi, trecerea la 5G va fi mai accelerată.

Digi Mobil încearcă să fie în primul val

Una dintre cele mai mari ramuri a dezvoltării standardului 5G este punerea pe șosele a mașinilor autonome. Desigur, va fi și internet de mare viteză, va fi și internet cu lățime de bandă mai mare. Dezvoltarea, așa cum e anunțată acum, este bazată pe trei componente: viteză mai mare de acces la internet mobil și fix (cablu) și aplicații care să susțină transformarea digitală a afacerilor.

În decembrie, RCS-RDS anunţa că a selectat compania suedeză Ericsson ca furnizor principal pentru modernizarea reţelei mobile din România. Pe lângă îmbunătățiri e vorba și de implementarea celor mai bune echipamente compatibile 5G şi destinate aplicaţiilor din sfera Internet of Things (IoT).

Digi Mobil, când va deschide 5G către populație, va oferi noul standard în București, apoi în câteva orașe mai mari. Totodată, trebuie să știi că investiţiile companiei au crescut în 2017 cu 12%, la 243 milioane euro, de la 216 milioane euro în 2016.

Pe lângă ceea ce te interesează – internet de mare viteză -, acest standard e de mare interes și pentru bugetul României. Planul autorităților e să suplimenteze fondul bugetului cu licențierea spectrului pentru 5G. Ministerul Finanțelor va analiza oportunitatea demarării licențelor 5G și a vânzării apei grele din rezervele statului. Prin această analiză speră să ajungă la încasări de 2,3 miliarde de lei și să încadreze în deficitul de 3%.

Citește și:
Sursa: Economica