De ce dieta cu cărbune activ e stupidă și n-ar trebui să mai crezi în ea

De ce dieta cu cărbune activ e stupidă și n-ar trebui să mai crezi în ea
Sursa foto: Best Health Mag

Produsele de detoxifiere cu cărbune activ au prins un mare avânt în ultimii ani – avem de toate, de la suplimente alimentare și alimente și până la paste de dinți și măști de față. Aceste produse nu sunt neapărat periculoase, dar sunt cam inutile. Chiar și așa, interesul oamenilor nu e mai mic din acest motiv.

Cam orice conțin cărbune activ este vândut drept un produs semi-minune, care detoxifică și elimină agenții dăunători din sânge și din stomac. Cărbunele în sine este un rest al carbonului, care apare când apa și restul componentelor sunt evaporate. Cărbunele activ este fratele său mai rafinat, care a fost tratat la temperaturi ridicate cu gaze, pentru a-l purifica, a-i mări suprafața și a-i oferi atribuțiile absorbante ale unui burete, potrivit profesorului de medicină și pediatrie David Juurlink, de la Universitatea din Toronto.

Un singur gram de cărbune activ are o suprafață de câteva mii de metri pătrați, conform profesorului de medicină și pediatrie David Juurlink. Are proprietăți medicale excepționale, care au fost descoperite în 1831, de farmacistul francez P.F. Touery, care a înghițit 10 doze letale de otravă și s-a tratat singur cu cărbune activ în fața unei audiențe de la French Academy of Medicine. Abia în 1963 a ajuns cărbunele activ metoda principală de a vindeca pacienți otrăviți sau drogați.

Spre exemplu, dacă o persoană a ingerat otravă sau droguri în cantități letale și i se administrează cărbune activ, conținutul stomacal al acesteia va fi practic „absorbit” de cărbunele activ. Ingerat la 30 de minute după supradoză, cărbunele activ absoarbe cam 50% din substanțele periculoase, conform lui Juurlink. Cu cât trece timpul însă, cu atât scade și eficiența. Spre exemplu, după două ore mai absoarbe doar 16,5% din drog.

Cărbunele activ prezintă și ceva riscuri, după cum arată Vice. „E foarte dificil să treacă de sistemul gastro-intestinal, deci poate cauza constipație”, a explicat Robert Weber, un profesor asociat de farmaceutică de la Universitatea din Ohio. „Într-un mediu clinic, dacă introducem cărbunele în stomacul unei persoane, apoi îl și scoatem”.

De unde a pornit nebunia cu cărbunele activ

Toate bune până aici – cărbunele activ are meritele lui, după cum putem vedea. Dar cum a ajuns totuși să fie folosit în mâncăruri și paste de dinți? În 2014, actrița Gwyneth Paltrow (cunoscută pentru recomandările ei îndoielnice în materie de sănătate) a recomandat oamenilor să consume limonadă cu cărbune activ de la un magazin de sucuri din Los Angeles, care astăzi nu mai există. De atunci, site-ul Goop al lui Paltrow a publicat cel puțin o duzină de articole despre cărbunele activ, o parte din ele incluzând rețete pe care să le poți face acasă.

În 2016, Kim Kardashian a început să laude și ea cărbunele activ, într-un post numit „Mâncărurile pe care le am mereu în frigider!”. Imediat după, căutările pe Google pentru „cărbune activ” au crescut mult și nu au mai avut scăderi prea mari. Printre beneficiile pe care ți le prezintă site-urile din topul căutărilor se numără albirea dinților, curățarea părului, digestia ușoară și detoxifierea. Există însă vreun fundament pentru aceste beneficii?

Dr. Andrew Stolback, toxicolog și fizician la Urgențe la Johns Hopkins Medicine crede că nu. „Oamenii fac afirmații cum că acest cărbune activ ar absorbi tot felul de toxine, dar nu există vreun studiu care să arate beneficiile adăugării suplimentelor cu cărbune activ într-o dietă normală”, a zis el, conform The Outline.

Nutriționistul Kerry Torrens împărtășește această opinie. „Nu există vreo dovadă care să susțină că utilizarea cărbunelui activ este benefică sau utilă”, a scris Torrens pentru BBC. „Mai mult, ideea că ai nevoie de ajutor în plus pentru a-ți ajuta corpul să scape de toxinele zilnice pentru a rămâne sănătos este un mit”.

Adevărul din spatele produselor cosmetice cu cărbune activ

Dacă ingerarea de cărbune activ în dieta zilnică nu prezintă neapărat riscuri, dar nici beneficii, în cazul folosirii produselor pentru igiena orală cu cărbune activ, lucrurile stau diferit. Aceste produse, oricât de lăudate ar fi, contribuie la distrugerea smalțului dinților, iar aceștia ajung, automat, să fie mai predispuși la pete și îngălbenire. Doctorul și profesorul de medicină dentară John Brooks a spus că nu recomandă folosirea pastelor de dinți cu cărbune activ. „Există multe hiperbole în descrierile produselor, iar eu găsesc asta ridicol”, a zis el. „Mă tem că publicul ar putea folosi un produs care nu este sigur sau cel puțin, pe care și-au irosit banii„.

Nici cărbunele activ din produsele cosmetice nu este chiar atât de grozav pe cât pretind producătorii. Conform doctorului dermatolog Yunyoung Claire Chang, beneficiile sunt limitate. „Nu există vreo dovadă științifică care să arate că, de fapt, [cărbunele activ] funcționează pentru a purifica pielea”, a zis Chang. „Unele săpunuri sau geluri cu cărbune activ au o consistență nisipoasă, care ajută la exfoliere, dar ar putea fi prea aspre sau iritante pentru piele”.

Nu este condamnabil că oamenii cred că un produs care salvează pacienții de otrăvire ar putea fi folosit pentru tot soiul de detoxifieri. Totuși, dacă nu te afli la spital, pe punctul de a muri de la o supradoză, nu prea are rost să îți bați capul cu cărbunele activ. Nu există suficiente studii care să îi demonstreze beneficiile, dar dacă nu știi pe ce să dai banii, măcar știi că rău nu îți va face.

Citește și:
Etichete: