Tehnologia chinezilor care depistează orice dependent de droguri

Tehnologia chinezilor care depistează orice dependent de droguri

Chinezii folosesc tehnologia realității virtuale pentru a-i depista pe dependenții de droguri care-și ascund consumul de stupefiante.

Cine credea până acum că realitatea virtuală (VR) este inutilă și că nu-și găsește locul decât în cadrul unor jocuri care te fac să arăți ca un dement cu niște ochelari ciudați și care dă din mâini și picioare ca un nebun, se înșela.

Chinezii au găsit o nouă utilitate pentru tehnologia VR și spun că e atât de eficientă, încât s-ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale societății: dependența de droguri.

VR a început să fie utilizată în cadrul centrelor de recuperare, prin intermediul unui program medical pilot în Shanghai, prin care sunt depistați cei bănuiți de consum de droguri, dar care își maschează foarte bine dependența.

Prin VR li se prezintă diverse imagini realistice cu persoane care se droghează cu diverse substanțe interzise și periculoase. Ochelarii speciali care prezintă realitatea virtuală este capabilă să monitorizeze reacțiile pacientului pentru că scanează dilatarea pupilelor și ritmul cardiac, precum și creșterea temperaturii corporale.

O persoană care nu a consumat niciodată stupefiante sau care nu e (încă) dependentă de droguri, nu va avea nicio reacție notabilă. Un dependent, în schimb, va prezenta o serie de modificări de comportament în momentul când vede imaginile respective, iar ele pot fi citite în parametrii amintiți mai sus.

La fel ca în oricare altă țară din lume, centrele de recuperare din China tratează oarecum superficial pacienții și îi externează pentru că primesc calificative bune la comportament, dar nu-i vindecă și, la scurt timp, ei devin din nou dependenți de droguri.

Cu ajutorul VR, pacienții nu mai pot să-și ascundă dependența, așa că sunt ținuți internați în acele ospicii până scapă de obsesii. Pe măsură ce programul obține rezultate mai bune, guvernul chinez îl va standardiza și-l va include în centrele medicale ca metodă de tratament.

Citește și:
Sursa: CNET