Dieta care îți protejează creierul și sănătatea mintală, conform specialiștilor

Dieta care îți protejează creierul și sănătatea mintală, conform specialiștilor

În majoritatea cazurilor, oamenii țin diete pentru un corp mai suplu, însă cercetătorii spun că există un tip de dietă care chiar are efecte benefice și are grijă de sănătatea creierului tău.

Răspunsul acestora sunt dietele cu un conținut scăzut de proteine și unul ridicat de carbohidrați care ar putea fi cheia unei vieți îndelungate și a unui creier sănătos. Rezultatele vin de la Universitatea din Sydney care a realizat un studiu pe șoareci. Dieta care este opusul multor regimuri de slăbit a arătat îmbunătățiri în starea generală de sănătate, cea a creierului, precum și abilităților de învățare și memorie.

„În prezent, nu există tratamente eficiente pentru demență – putem să încetinim aceste boli, dar nu putem să le oprim – deci este interesant că începem să identificăm diete care influențează modul în care creierul îmbătrânește”, a declarat Devin Wahl, autorul principal al lucrării.

Cercetarea a arătat pentru prima dată că dietele cu puține proteine și bogate în carbohidrați au beneficii de protecție a creierului asemănătoare cu cele cu restricții calorice.

Pentru a evalua beneficiile pe care dieta le are asupra creierului, cercetătorii au hrănit șoarecii cu carbohidrați derivați din amidon și cazeină care se găsește în brânză și lapte. Concentrarea lor s-a axat pe hipocamp, regiunea creierului responsabilă pentru învățare și memorie, care este de obicei prima ce se deteriorează în cazul bolilor neurodegenerative.

Dieta bogată în carbohidrați părea să susțină sănătatea și biologia hipocampului la șoareci, în unele cazuri chiar mai bine decât o făceau dietele cu un conținut scăzut de calorii.

Cercetarea este urmarea unui studiu din 2015 al Universității din Sydney care arăta că același tip de dietă era la fel de eficace în promovarea unei vieți lungi precum dietele cu puține calorii. Rezultatele erau caracterizate atunci de o sănătate bună a inimii și sistemului digestiv.