Volkswagen, în centrul unui scandal al emisiilor cu mașini pe benzină

Volkswagen, în centrul unui scandal al emisiilor cu mașini pe benzină

Dieselgate, scandalul emisiilor poluante în care a fost implicată Volkswagen în 2015, ar putea reveni, de această dată, în cazul anumitor modele cu motorizare pe benzină.

Este vorba de o investigație a jurnaliștilor germani de Bild am Sonntag, citată de Reuters, care ar fi identificat indicii care demonstrează că și anumite mașini pe benzină ale grupului auto ar putea să fie fraudate.

Până în acest moment însă, Ministerul Transporturilor din Germania a infirmat informațiile furnizate de publicația Bild. Ministerul avea deja la cunoștință aceste date, dar, din investigațiile autorităților nu s-au identificat indicii care să ateste vreo fraudă.

Jurnaliștii germani de la Bild au precizat că mai multe mașini pe benzină produse de Volkswagen, Audi și Porsche ar fi echipate cu un soft care poate fi manipulat să arate valori mai scăzute ale consumului de carburant și ale emisiilor poluante decât cele reale. Adică, ar fi vorba de același sistem de fraudă care a afectat vreo 11 milioane de automobile diesel în 2015.

Cei de la Bild susțin însă că au la dispoziție surse solide care ar putea incrimina din nou gigantul auto german. Sunt citate documente interne și declarații ale unor martori intervievați în cadrul investigației autorităților a scandalului Dieselgate. Imaginea companiei a fost și așa zdruncinată din temelii în urma fraudelor descoperite.

Scandalul emisiilor poluante a costat Volkswagen nu mai puțin de 27 de miliarde de euro, iar cea mai mare parte din această sumă revine ca despăgubire tuturor cumpărătorilor înșelați, autorităților de mediu, autorităților locale și dealerilor americani care au comercializat modelele. Numai amenda impusă de procurorii germani a costat compania 1 miliard de euro, una dintre cele mai mari sancțiuni primite vreodată de o companie din Germania.

Deocamdată, informațiile care incriminează din nou Volkswagen nu sunt confirmate oficial. Pe de o parte, există mari suspiciuni cu privire la alte eventuale fraude și în cazul mașinilor pe benzină, dar, pe de altă parte, ar fi destul de periculos pentru gigantul auto să riște fentarea sistemului, după ce a primit sancțiuni atât de usturătoare.

Citește și:
Sursa: Reuters