De ce femeile suferă mai des de migrene

De ce femeile suferă mai des de migrene

Cercetătorii au presupus de multă vreme că femeile suferă de mai multe migrene decât bărbații, iar o cercetare aduce dovezi în plus că fenomenul este unul real.

Studiul publicat în jurnalul „Frontiers in Molecular Biosciences” sugerează că hormonii sexuali afectează celulele din jurul nervului trigemen. Profesorul Antonio Ferrer-Montiel de la Universitatea Miguel Hernández spune că există diferențe semnificate legate de modul în care migrenele afectează bărbații și femeile și că echipa sa a încercat să înțeleagă corelațiile moleculare responsabile pentru acestea.

„Deși este un proces complex, credem că influența hormonilor sexuali asupra sistemului trigemino-vascular poate avea un rol important care nu a fost abordat în mod corespunzător”, mai spune Miguel Hernández.

Echipa de cercetare a analizat decenii de literatură despre hormonii sexuali, sensibilitatea la migrene și răspunsul celulelor la factorii declanșatori ai migrenelor, pentru a identifica rolul hormonilor specifici.

Potrivit acestora, unii hormoni, precum testosteronul par să protejeze împotriva migrenelor, în timp ce prolactina le înrăutățește. Rezultatele au fost obținute prin modificarea canalelor ionice ale celulelor – care controlează reacțiile celulei la stimuli externi. În funcție de ce au vrut să obțină, au făcut canelele mai vulnerabile sau mai puternice.

Pe de altă parte, alți hormoni au nevoie de mai multe cercetări, pentru a le determina rolul. Cu toate acestea, estrogenul se evidențiază ca un candidat cheie pentru înțelegerea migrenelor.

Astfel, dovezile indică faptul că estrogenul și schimbarea nivelurilor sale sensibilizează celulele din jurul nervului trigemen și reacția lor la stimuli, ceea ce face declanșarea migrenelor mai ușoară.

Lucrarea actuală se bazează pe modele în vitro și pe animale, dar echipa intenționează să-și continue studiile pe modele umane care să reflecte mai bine problemele pacienților reali. De asemenea, ei speră ca cercetarea să contribuie la un tratament personalizat pentru migrene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: