Fițele și afinitatea pentru lux sunt cauzate de testosteron

Fițele și afinitatea pentru lux sunt cauzate de testosteron

De-a lungul anilor, femeile au dat de multe ori vina pe testosteron în momentul în care au reproșat ceva la atitudinea bărbaților. Un nou studiu confirmă că există mult adevăr acolo.

Unul dintre hormonii definitorii pentru sexul masculin poartă numele testosteron. În teorie, acela te face mai bărbat. În același timp însă, se pare că alimentează în tine o nevoie cronică pentru obținerea dominației în interacțiunea interumană prin mașini de lux, haine scumpe și alte manifestări materiale ale luxului în percepția colectivă. Aceasta este concluzia unui studiu foarte elaborat publicat în urmă cu câteva zile pe Nature.com. Cercetarea cu pricina a fost rezultatul colaborării între cercetători de la Caltech, Wharton School, INSEAD, ZRT Laboratory și Universitatea de la Sorbona.

Pe de o parte, descoperirea este una amuzantă. Este fascinant că poți să identifici o corelare atât de directă între un hormon și un comportament pe care îl identifici cu ușurință la foarte mulți oameni. În același timp, rezultatul studiului îți atrage atenția asupra faptului că afinitatea ta pentru o mașină scumpă s-ar putea să plece mai puțin de la o performanță spectaculoasă și mai mult de la o nevoie a subconștientului de a ieși în evidență în fața ”concurenței”, de a domina ”inamicul”, de a se simți superior sau de a avea acces la ceva exclusiv.

Fenomenul detaliat în noul studiu nu este sub nici o formă limitat la oameni, ca aplicabilitate. Există foarte multe animale care trădează simptome similare, cu mențiunea că, în timp ce o maimuță petrece mult timp luptându-se pentru a-și stabili dominația, bărbații fac investiții. ”Armele noastre sunt ceea ce purtăm, ce conducem și cum trăim, mai degrabă decât gheare, pumni sau mușchi.” Aceasta este concluzia lui Colin Camerer, unul dintre co-autorii studiului.

În trecut, aproape exclusiv, testosteronul a fost asociat cu agresivitate. Noul studiu extinde semnificația respectivului hormon. Pentru a fi concludent, studiului s-a bazat pe analiza comportamentală a 243 de bărbați între 18 și 55 de ani. Jumătate dintre ei au interacționat cu un gel cu testosteron, în timp ce cealaltă jumătate au avut parte de un placebo.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: