Dacia care i-ar fi putut plimba pe sud-americani. De ce n-a mai făcut-o

Dacia care i-ar fi putut plimba pe sud-americani. De ce n-a mai făcut-o
Sursa foto: Screenshot via Mașinistul/YouTube

Probabil ești la curent cu toate modelele pe care Dacia le-a scos pe piață de-a lungul timpului, mai ales cele dinainte de anii 2000. Chiar și așa, un model de Dacia 1300 s-ar putea să nu-ți sune cunoscut.

Dacia ocupă mare parte din istoria României. Cu toate acestea, sunt multe lucruri pe care românii nu le știu despre mașina emblematică. De exemplu, un model de Dacia 1300 a fost construit special pentru serviciul de taximetrie din Columbia. Deși probabil le-ai văzut pe străzi după anii ’80, menirea lor a fost alta. Nu trebuia să servească românii, ci serviciul de taximetrie din Columbia.

Din păcate, modelele Dacia 1300 nu au ajuns niciodată în capitala Bogota și nu au apucat să ducă columbienii din punctul A în punctul B pe străzile capitalei.

La începutul anilor 1980, Uzina de Autoturisme Pitești a scos un lot de 500 de exemplare Dacia 1300. Ele urmau să fie exportate în Columbia, unde aveau să se plimbe pe străzile din Bogota. Mai exact, aceste modele de Dacia erau destinate taximetriei columbiene.

„Taxiurile de Bogota” aveau câteva caracteristici estetice și tehnice surprinzătoare pentru începutul anilor ’80. Modelele Dacia 1300 erau speciale din punct de vedere cromatic – plafon și stâlpi de culoare galbenă, iar restul caroseriei negru metalizat.

[readmore]

Cât despre particularitățile de ordin tehnic, aceste modele aveau un radiator mai mare pentru sistemul de răcire, lonjeroane mai groase, arcuri mai ferme pentru puntea spate, plus o plăcuță ștanțată cu textul „Taxi” sub capotă.

Din păcate, autoturismele n-au mai apucat calea exportului. Ele nu au primit viză și au fost refuzate la recepție.

Astfel, Uzina Pitești a rămas cu 500 de exemplare pe stoc și a căutat soluții. Dealerii le-au vândut clienților interesați, cu posibilitatea de a cumpăra mașina nouă cu livrare imediată. Asta în condițiile în care românii stăteau la coadă și așteptau chiar cinci sau șase ani ca să intre în posesia unei Dacii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: