Dacia 1300 S, visul unui român care a vrut mașină de curse

Dacia 1300 S, visul unui român care a vrut mașină de curse

Primul automobil românesc de curse a fost o Dacia 1300 S, pilotată de Marin Dumitrescu, o legendă a automobilismului de la noi.

Au fost vremuri tulburi pentru români în perioada comunistă. Cu toate acestea, existau în acele timpuri ingineri pasionați de curse. Și pentru că regimul comunist le-a permis, ei au pus la cale mașini de curse.

Marin Dumitrescu a fost campion la motociclism viteză la 125 cmc activând la clubul sportive Steaua și Dinamo și campion la motocros. Acesta a debutat în anul 1948 în cursele de viteză pe circuit, cu Jeep-uri modificate. Marin Dumitrescu a fost câștigătorul titlurilor de campion absolut de viteză pe circuit și coastă.

Cu un an înainte să se retragă, pilotul-mecanic a pregătit prima Dacia 1300 de curse, Dacia 1300 S. Primele experimente de modificare le-a făcut pe Dacia 1100. Dacia 1300 arăta însă ca o mașină care îi putea duce visul mai departe.

Modificările pe Dacia au început de la motor: de la 1300 cmc la 1500 cmc. Cum? A luat piese de la Renault 16: supape, ţevile de eşapament erau făcute de Jean Alexe, iar pistoanele de fraţii Teodorescu. Pilotul folosea ulei de marcă, căci cel autohton era „apă de ploaie”. Dacia 1300 S a primit și anvelope Dunlop pentru a avea o aderență bună.

Se întâmpla în 1976 când Marin Dumitrescu, a câștigat cu o Dacia 1300 S ultimul său titlu. Doi ani mai târziu, fiul său, Radu Dumitrescu, avea să îl câștige pe primul.

Una dintre cele mai importante cursă despre care își amintește fostul pilot a avut loc la Sinaia. Acesta a participat la volanul unui BMW 328 modificat, reconstituit la Uzinele Vulcan. Atunci, pilotul a doborât recordul coastei, învingându-și detașat concurenții printre care Petre Cristea, Jean Calcianu sau Alexe de Vassal.

De-a lungul carierei, Marin Dumitrescu (99 de ani) a strâns peste 30 de titluri de campion. Pentru întreaga sa activitate, pilotul Marin Dumitrescu avea să fie decorat de Preşedinţia României în 2012 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, rang de Cavaler.