Dacia din care Ceaușescu a condus România. Ce are special Dacia 2000

ACTUALITATE
Dacia din care Ceaușescu a condus România. Ce are special Dacia 2000
Screenshot via Mașinistul/YouTube
12 apr. 2018 | 09:48

Dacia 2000 a fost o mașină produsă acum 33 de ani special pentru Nicolae Ceaușescu. Dacă în comunism cetățenii obișnuiți nu aveau acces la ea, în prezent lucrurile stau altfel. Așadar, iată ce avea special și cine o are funcțională în prezent.

[related]

Renault a fost coloana vertebrală a multor mașini care au circulat pe străzile. PCR a avut și un model special pe care l-a folosit Ceaușescu. Aceasta este povestea Dacia 2000, o mașină pe care o mai vezi în prezent pe la târguri auto și întâlniri ale pasionaților de mașini autohtone.

Dacia 2000 a fost produsă în 1981 și e inspirată de Renault 20. Pentru vremea în care a fost construită, mașina avea niște dotări destul de futuriste. Prindea 175 km/oră, cu un motor de 2.200 centimetri cubi și era dotată cu un fel de pilot automat. Mașina a fost asamblată în țara noastră cu piese Renault și nu a fost fabricată pentru oricine.

Dacia 2000 a fost folosită de Nicolae Ceaușescu în deplasări. Bineînțeles, nu o conducea el, avea șofer. Ovidiu Măgureanu a mai spus că Nicolae Ceaușescu stătea mereu pe locul din dreapta, cu toate că mașina era destul de spațioasă în spate.

Dacia 2000 avea 115 cai putere, cutie automată în trei trepte, aer condiționat, servodirecție, geamuri electrice și închidere centralizată. Pentru acea vreme erau dotări extraordinare. Măgureanu susține că și acum vehiculul pornește la prima cheie. El a și devenit o vedetă, datorită acestei mașini, pe la întrunirile Dacia și în rândul pasionaților de mașinile României.

Românul a cumpărat mașina de pe internet, dar nu a vrut să menționeze cât a dat pe aceasta. Cu toate acestea, el a precizat că a investit mult pentru ca aceasta să funcționeze și să arate ca acum. El este supărat că prin programul Rabla mai multe mașini Dacia au fost distruse – unele dintre ele erau mașini istorice. Acesta a mai adăugat că proprietarii sunt bătrâni și nu se îndură să le vândă.

[readmore]

„Avem la Dacia Club chiar doi băieţi care se ocupă doar de căutatul maşinilor. Din păcate nu le putem salva şi recondiţiona pe toate. Am văzut multe Dacii care aveau pe ele vopseaua originală din fabrică şi care au fost distruse la Remat”, a declarat el într-un interviu pentru Adevărul.

Imaginile din acest articol sunt capturi din clipul realizat de Mașinistul și publicat pe YouTube. Mai sus poți urmări interviul realizat cu Ovidiu Măgureanu despre mașină. Mai jos sunt cadre în care apare mașina într-o plimbare prin București.

[related]

Dacia 2000 într-un video din anii în care a fost folosită de Ceaușescu.

Dacia 2000 a fost un automobil creat în anii ’80 pentru elita Partidului Comunist Român.

Mașina era, de fapt, un Renault 20 TS asamblat în România sub numele de Dacia 2000.

Dacia 2000 mai avea ca dotări geamuri electrice, regulator de viteză și scrumieră cu iluminare.

Este posibil ca acest model să fi stat la baza viitoarelor Dacia 1320 și Dacia Liberta, modele apărute în anii 1988, respectiv în 1990.

Motorul era de 80 kw cutie de viteze automata și scaunele reglabile electric.

Nuanțele de culoare prin care s-a remarcat: negru și albastru închis.

Producția era, desigur, limitată.

Ovidiu Măgureanu e unul dintre proprietarii de Dacie 2000.

Renault 20 este un automobil fabricat de constructorul francez de automobile între anii 1976 și 1984.

Ce poate fi mai frumos decât o Dacie pe Calea Victoriei moderne?