Cutremur în Mexic: seismul masiv care a zdruncinat America de Sud

Cutremur în Mexic: seismul masiv care a zdruncinat America de Sud

Un cutremur puternic de magnitudine 7,2 grade pe scara Richter a zguduit sudul și centrul Mexicului vineri, 16 februarie. Mexicanii au fost nevoiți să fugă și să se adăpostească, după ce abia își reveniseră după cutremurul mortal din urmă cu cinci luni.

„A fost groaznic”, a spus Mercedes Rojas Huerta, în vârstă de 57 de ani, care se afla pe o bancă din fața casei din cartierul Condesa din Mexico City. „A început să se zguduie tot, mașinile mergeau încolo și încoace. Nu știam ce să fac”. Ea, la fel ca alți locuitorii, erau împietriți gândindu-se la cutremurul din 19 septembrie, care a provocat 228 de decese în capitală și alte 141 în apropiere. Multe clădiri din Mexic sunt încă afectate de dezastru.

Nu au existat rapoarte imediate despre decese, însă oficialii au declarat că locuințele și întreprinderile de lângă epicentrul cutremurului din statul Oaxaca au fost distruse.

Ancheta geologică americană a citat inițial magnitudinea cutremurului la 7,5, dar mai târziu a redus-o la 7,2. Epicentrul era la 53 de kilometri nord-est de Pinotepa, în sudul statului Oaxaca. A avut o adâncime de 24 de kilometri. O altă replică de magnitudine de 5,9, centrat în Oaxaca, a lovit din nou, o oră mai târziu.

Luis Felipe Puente, șeful protecției civile din Mexic, a scris că nu au existat rapoarte imediate privind daunele provocate de cutremur. Guvernul de stat din Oaxaca a declarat, prin intermediul Twitter, că doar în cazul Pinotepa și Santiago Jamiltepec au fost raportat pagube materiale. Imediat au fost deschise adăposturi pentru cei care au fugit din casele deteriorate.

Crucea Roșie din Ciudad de Mexico a declarat, prin Twitter, că fațada unei clădiri s-a prăbușit în cartierul Condesa din Mexico City, lovită din greu pe 19 septembrie. Un video a arătat că oamenii se plimbau printr-un nor de praf. Seismologul Paul Earle a declarat că cutremurul de vineri pare a fi unul temperat.

[readmore]

În capitala, clădirile au raportat daune minore. Primarul orașului Mexico, Miguel Angel Mancera, a declarat că orașul a fost în mare parte neatins. Cu aproximativ 30 de secunde înainte ca seismul să lovească, o alarmă de avertizare a sunat în Mexico City.

Mexic este una dintre mai multe țări care au implementat sisteme de avertizare rapidă împotriva cutremurelor, menite să ofere locuitorilor un timp crucial pentru a se pregăti înainte ca pământul să tremure. California își dezvoltă propriul sistem de avertizare, însă propunerea recentă a bugetului președintelui Trump va încheia finanțarea programului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: NBC News