Cine câștigă Cupa Mondială: „prezicerea” făcută de un „robot”

Cine câștigă Cupa Mondială: „prezicerea” făcută de un „robot”

A venit Cupa Mondială la fotbal și precis te întrebi deja cine ar putea câștiga. Dacă în trecut am avut caracatița Paul care dădea predicții, în 2018 avem inteligența artificială, care face simulări.

Chiar dacă e nostim, caracatița Paul a ghicit echipa câștigătoare la 12 meciuri din 14 la Cupa Mondială din 2010. Anul acesta, campionatul se joacă în Rusia, așa că avem nevoie de instrumente mai avansate. Nu de alta, dar caracatița Paul nu cred că mai e printre noi.

O echipă de cercetători germani de la o universitate tehnică din Dortmund a testat un software care folosește inteligența artificială și au simulat de 100.000 de ori posibilele rezultate ale campionatului care se prefigurează în perioada următoare.

Software-ul ia în calcul scorurile FIFA, populația fiecărei țări participante și PIB-ul pe cap de locuitor. Totodată, ține cont de câți jucători de la echipele naționale au fost selecționați pentru Cupa Mondială, media de vârstă a jucătorilor și câte Champions Leagues au câștigat. Cu aceste date la bază, calculatorul a prezis ce țară va câștiga campionatul.

Potrivit datelor studiate de inteligența artificială, Spania și Germania sunt favoritele și statele cu cele mai mari șanse de a câștiga Cupa Mondială 2018 din Rusia.

Dar oare chiar avem nevoie de inteligență artificială pentru a prezice că Spania și Germania au cele mai bune echipe naționale ale momentului? Se pare că unii au, dar să fie oare coincidență că echipa de germani găsesc Germania pe lista favoritelor?

Cercetătorii se laudă că softul a simulat de 100.000 de ori și de fiecare dată a obținut aceleași rezultate. Spania ar avea (din nou) toate șansele să ia cupa.

Spania și Germania sunt urmate de Brazilia și Franța cu cele mai mari șanse de a ajunge în finală. Programul prezice că Germania va învinge Spania în semifinale, dar va avea un drum mai greu de parcurs până va ajunge acolo și, în consecință, mai multe șanse de a fi scoasă afară din competiție. De aceea Germania nu se află în capul clasamentului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Motherboard