20 dec. 2018 | 18:40

Cumpărăturile online te pot pune în pericol, chiar înainte de Crăciun

ACTUALITATE
Cumpărăturile online te pot pune în pericol, chiar înainte de Crăciun

Cumpărăturile online sunt o adevărată binecuvântare când vine vorba de timpul economisit, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar totul se poate transforma rapid și într-un coșmar.

E mai simplu ca niciodată să cumperi ceea ce îți dorești, direct de pe internet, iar produsul să-ți fie livrat la ușă în timp util (de cele mai multe ori). Ca să îți faci viața și mai ușoară de atât, probabil că plătești cumpărăturile cu cardul, ca să nu mai pierzi timp căutând bani exacți pentru curier. Nu de alta, dar curierii ”n-au rest” de obicei.

Poate că nu te gândești prea mult la riscurile asociate plăților online, așa că cei de la Kaspersky Lab s-au gândit că ar fi o idee bună să-ți amintești de asta, mai ales acum, în apropierea Crăciunului.

Conform unei cercetări realizate de aceștia, 93% sunt conștienți că există amenințări financiare la care ar putea fi expuși. Totuși, uneori nu poți să previi inevitabilul. Asta s-a întâmplat în cazul a 32% dintre persoane, care au avut datele de autentificare financiare compromise.

În cazul a 26% dintre persoanele care au căzut în capcana infractorilor cibernetici, banii luați au rămas luați, din păcate. 54% dintre respondenții chestionarului se tem că datele lor bancare ar putea ajunge în mâini greșite. Cu toate acestea, doar 36% dintre participanții la studiu nu-și amintesc toate site-urile și aplicațiile unde au completat datele cardului

Unul din cinci utilizatori preferă să își stocheze datele de autentificare pentru conturi bancare direct pe telefon, pentru simplitate. Din fericire, o treime din utilizatori au început să folosească servicii precum Apple Pay sau PayPass, iar asta reduce o parte din riscuri, cu toate că poate creează altele, în alte sfere.

Așadar, poate mai mult ca niciodată, ar fi bine să ai grijă de datele cardului, ca să nu faci altora cadouri de Crăciun.