Cum te spionează telefonul tău fără să ai habar despre asta

Cum te spionează telefonul tău fără să ai habar despre asta

Tehnologia poate face foarte mult bine și ne poate duce în locuri în care doar ne imaginam acum un deceniu, dar acesta are și o parte întunecată. Mai precis, tehnologia poate fi folosită și pentru a face rău sau în scopuri mai puțin dezirabile.

Câțiva cercetători de la Universitatea Northeastern au vrut să vadă dacă smartphone-ul tău chiar te spionează sau este doar o conspirație inventată. Ce au găsit nu este tocmai ideal. Da, telefonul nu-ți pornește spontan microfonul și nu trimite ce înregistrează altor actori, dar au descoperit ceva aproape la fel de înfricoșător.

Oamenii de știință s-au uitat la peste 17.000 de aplicații de Android pentru a vedea dacă te spionează în vreun fel. „Nu am găsit aplicații care să pornească microfonul telefonului apoi să înregistreze, dar am găsit aplicații care trimiteau înregistrări ale ecranului telefonului unor terți”, se arată în studiu.

Așadar, cercetătorii de la Northeastern au aflat că există aplicații care-ți înregistrează activitatea pe smartphone, apoi aceasta este trimisă unor companii de analiză de date. Un exemplu de acest fel este aplicația GoPuff care monitoriza interacțiunile utilizatorilor cu aplicația apoi aceste imagini erau trimise la compania de analiză de date Appsee.

Bineințeles, nu era menționat nimic termenii și condițiile aplicației că acest lucru s-ar putea întâmpla, însă după ce acest lucru a fost dezvăluit a apărut și informația că „informații personale identificabile” s-au trimis la Appsee.

În studiu mai sunt menționate și alte riscuri legate de confidențialitatea datelor tale, găsindu-se aplicații care cer acordul de a accesa imaginile din telefonul tău apoi partajează aceste imagini, fără consimțământul tău, unor terți.

Acesta este doar încă un mod în care sunteți spionați de creatorii de aplicații și de cei care lucrează în tehnologie, în încercarea de a câștiga un avantaj competitiv. Recent, a fost descoperit și faptul că dezvoltatori terți de aplicații au acces la întregul conținut al inbox-ului tău de pe Gmail. Și nimeni nu te-a întrebat dacă ești de acord cu asta.

Citește și:
Sursa: Bgr