Trucuri Facebook: cum ștergi postările vechi și faci curățenie

Trucuri Facebook: cum ștergi postările vechi și faci curățenie
09:00 08.04.2018

După evenimentele din ultimele săptămâni, a devenit imposibil să mai ai la fel de multă încredere în Facebook. De aceea, ar fi bine să înveți cum faci un pic de curățenie printre activitățile tale postate online.

Varianta simplă a scandalului cu Facebook și Cambridge Analytica este că cea mai mare rețea de socializare din lume ți-a înșelat încrederea și a facilitat deturnarea alegerilor din Statele Unite prin partajarea tuturor datelor tale cu terți. Aceleași date au fost folosite pentru a-ți servi reclame personalizate și știri false care să te radicalizeze și să-ți deformeze viziunea asupra realității politice.

Partea „amuzantă” este că, dintr-un punct de vedere, toate aceste lucruri s-au petrecut cu acordul tău. Când ai acceptat să folosești Facebook și să te autentifici pe diverse site-uri și servicii online cu contul tău de Facebook, tot ce ai postat vreodată pe pagina personală, paginile cărora le-ai dat like, detaliile despre religia ta, afinitățile politice, lista cu prietenii tăi și nu numai, toate au devenit domeniu public.

În teorie, nu ar fi trebuit să fie atât de simplu, iar Mark Zuckerberg a făcut numeroase promisiuni în ultimele zile, conform cărora astfel de scenarii să fie mult mai dificile, dacă nu imposibile pe viitor.

Dacă nu ai însă foarte multe încredere în Zuckerberg și, în același timp, nu vrei totuși să renunți complet la Facebook, soluția implică să faci curățenie printre postările tale vechi, să postezi cât mai rar și să ascunzi cea mai mare parte a detaliilor personale.

Ca să nu mai afle nimeni câți ani, de unde ești, unde locuiești și cu ce echipă de fotbal ții, este suficient să-ți acccesezi pagina personală de Facebook din aplicația de mobil sau de pe web și să intri la Despre sau About.

Fă un tap sau click pe orice element din respectiva listă și, în partea dreaptă, vei avea un buton sub formă de creion prin intermediul căruia poți să editezi datele respective sau să modifici persoanele care au acces la acea informație. Partea de intimitate se modifică printr-un tap pe micuțul glob pământesc.

Cum ștergi postările vechi pe Facebook

extensie Cum ștergi vechile postări de pe Facebook și faci curățenie

Ce postezi pe Facebook te definește ca persoană, indiferent dacă este un link către un articol care îți place sau un review la un restaurant pe care l-ai vizitat. Din păcate, dacă te decizi vreodată că vrei să ștergi tot ce ai postat pe Facebook în ultimul an sau acum cinci ani, procesul este incredibil de laborios și implică eliminarea fiecărei postări în parte.

Indiferent cum îl privești, mecanismul actual este menit să te descurajeze să ștergi în masă ani întregi de postări.

Din fericire, există o alternativă sub forma unei extensii de Google Chrome. Cu alte cuvinte, nu funcționează decât pe un laptop sau desktop pe care folosești Facebook. Pe mobile, nu există nici o alternativă cu un efect similar.

Extensia pe care am folosit-o de această dată este Social Book Post Manager și poate fi descărcată gratuit din Chrome WebStore. Nu există nici măcar pe Firefox sau Safari. Dacă te stresează foarte tare acest subiect și ai o problemă principială cu browserul Google, instalează-ți Chrome temporar pentru a rezolva treaba. După aceea, îl poți șterge.

După instalare, intră pe pagina ta de Facebook și accesează Activity Log sau Jurnal de Activități în frumosul grai românesc. Este un buton de culoare albastră în partea dreapta a fotografiei de copertă.

Când ai lista infinită în fața ochilor, apasă în dreapta sus pe butonul de culoare albastră de lângă bara de adresă din Chrome. Imediat vei vedea o fereastră care îți pune la dispoziție o serie stufoasă de opțiuni.

Dacă vrei să-ți ștergi postările vechi de pe Facebook, după ce ai apelat Social Book Post Manager, alege anul pe care vrei să-l ștergi. Definește eventual luna care te interesează, dacă vrei să fii mai selectiv.

Tot pentru filtrare, poți introduce unul sau mai multe cuvinte în zona ”Text Contains”. Astfel, vor fi șterse doar postările care conțin respectivul text. Dacă ești convins de decizia ta, poți debifa Prescan On Page. Dacă nu vei faci asta, vei vedea fiecare postare ce urmează să fie ștearsă înainte să dispară pentru totdeauna.

La final, apeși pe Delete, în colțul din stânga jos al noii ferestre.

[readmore]

Ca referință, în funcție de numărul postări pe care l-ai avut în perioada pe care o vrei ștearsă și de viteza conexiunii tale la internet, procesul de ștergere s-ar putea să dureze destul de mult. Mai mult decât atât, s-ar putea să nu se reflecte în dispariția tuturor postărilor din prima.

Nu trebuie să-ți faci griji. Repeți procesul de ștergere cu aceiași parametri și, din două sau trei încercărci, ar trebui să-ți iasă socoteala. În final, ar fi fost ideal să fie mai simplu decât atât, dar se pare că, cel puțin momentan, nu este posibil.

În orice caz, parametrii pe care îi poți ajusta în Social Book Post Manager te ajută să fii cât se poate de precis, un detaliu foarte important.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI