14 ian. 2018 | 09:43

Cum redimensionezi sute de poze pe Mac, fără aplicații suplimentare

ACTUALITATE
Cum redimensionezi sute de poze pe Mac, fără aplicații suplimentare

Dacă ai adunat o colecție stufoasă de fotografii și vrei să le partajezi mai ușor, ar fi bine să ai în vedere cum redimensionezi sute de poze pe Mac. 

Realizăm foarte multe fotografii. Fiecare telefon face poze din ce în ce mai bune, iar competiția dintre producătorii de smartphone-uri pare să se axeze aproape exclusiv pe abilitățile de captură ale aparatelor. În mod deloc surprinzător, cele mai multe dintre imagini ajung pe internet pe una sau mai multe rețele de socializare. Acesta este un cerc vicios de care este foarte puțin probabil să scăpăm prea curând.

Ce faci însă când ai foarte multe poze, vrei să le expediezi cuiva printr-un email și îți dai seama că sunt prea mari. De aceeași problemă s-ar putea să te lovești dacă încerci să le urci pe un anumit site sau vrei să le folosești într-o postare pe blogul personal. Degeaba ai un full-frame capabil să genereze poze de 30 megapixeli, deoarece majoritatea imaginilor de pe internet se rezumă la Full HD – 1920 x 1080 pixeli sau, cu un pic de noroc, la 4K – 3840 x 2180 pixeli.

Deși există site-uri și aplicații dedicate care te ajută să redimensionezi fotografii, ideal ar fi să știi cum redimensionezi sute de poze dintr-un foc, pentru a scăpa de orice probleme. Pe Mac, în acest scop, este suficient să folosești aplicația Preview, preinstalată cu orice versiune de macOS.

Deschide Finder și caută-ți fotografiile pe care le dorești redimensionate. Nu trebuie neapărat să fie toate în același director, dar este important de reținut că acest proces de redimensionare va suprascrie fișierele originale. Astfel, ar fi bine să faci un backup în prealabil, pentru a nu strica ceva.

După ce ai selectat imaginile dorite, fă click dreapta pe una din ele și alege Open with Preview. Imediat, vei vedea respectiva imagine pe ecran, însoțită într-o listă din partea stângă a ferestrei de toate celelalte fotografii selectate. În acea listă din stânga, cu drag and drop, poți adăuga poze suplimentare.

Apasă pe CMD+A pentru a selecta toate imaginile din acea coloană de pictograme din stânga. Din meniul Tools, optează pentru Adjust Size. Introdu în noua fereastră o lățime – Width și o înălțime – Height. Opțional, poți defini doar una dintre ele, iar programul va respecta în egală măsură parametrul introdus și raportul de aspect original al imaginii, pentru a nu o deforma. La rezoluție sau Resolution poți să umbli dacă vrei ca imaginile să aibă aceeași lățime și înălțime, dar o densitate de pixeli per inci mai mică.

Astfel, poți avea o fotografie Full HD care scade de la 3MB la 1,2MB, deși are în continuare o rezoluție totală de 1920 x 1080 pixeli. După ce ai terminat de definit parametrii, apasă pe OK și așteaptă câteva momente sau minute, în funcție de numărul fotografiilor selectate cu CMD + A. Fotografiile originale vor fi acum mai mici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele