17 mai 2018 | 19:35

Cum oprești rapid și ușor dependența de YouTube pe telefon

VIDEO ACTUALITATE

Este foarte ușor să pierzi incredibil de mult timp online în cel mai inutil mod cu putință. Dacă te uiți însă la clipuri și vrei să știi cum oprești dependența de YouTube, există o soluție destul de prietenoasă.

La fel ca Wikipedia, Reddit sau Facebook, cel mai mare site de streaming de pe mapamond are toate ingredientele pentru a se transforma într-un viciu. Este incredibil de simplu să pornești un clip pe care ți l-a transmis un prieten printr-un mesaj, doar pentru a-ți da seama după vreo două ore că s-a întunecat afară și că tu aveai ceva important de rezolvat până la sfârșitul zilei.

Accesul la YouTube creează dependență, iar cei de la Google sunt responsabili de acest fenomen. Dacă nu-ți dai seama, problema nu este dată de clipul amuzant pe care l-ai primit pe WhatsApp de la un coleg de muncă.

Sugestiile pe care le vezi pe YouTube sunt generate în funcție de ceea ce ai văzut în trecut, ceea ce te încântă și este aproape imposibil să refuzi. Este ca și cum ție îți place înghețata de fistic și, atunci când intri într-un magazin cu 100 de feluri de înghețată, în dreptul ușii, la nivelul ochilor se găsesc doar variații pe bază de fistic.

Pentru că nu va renunța niciodată la personalizarea clipurilor pe care ți le sugerează și la reclamele cu care te confrunți online, cei de la Google s-au gândit să implementeze o funcție care te ajută să petreci mai puțin timp pe YouTube, în aplicația de mobil.

Dacă vrei să știi cum oprești dependența de YouTube, primul gest pe care trebuie să-l faci este să îți instalezi cea mai recentă versiune a aplicației. Fă un tap în colțul din dreapta jos la Bibliotecă. Apasă pe poza ta de profil din dreapta sus și optează pentru Setări.

Prima opțiune din partea de sus a noii ferestre este ”Amintește-mi să iau o pauză”. Apasă acolo și atinge unitatea de timp dorită după care vrei să fii notificat că ar fi bine să te oprești de la atâtea vizionări.

Poți opta pentru 15, 30, 60, 90 și 180 de minute. Este important de reținut că nu ți se va închide aplicația YouTube fără voia ta, dar ar fi drăguț să încerci să respecți respectivele pauze, dacă tot ți le-ai definit singur.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele