12 aug. 2018 | 17:07

De ce lumina albastră, de la telefoane și calculatoare, îți afectează vederea

ACTUALITATE
De ce lumina albastră, de la telefoane și calculatoare, îți afectează vederea

Toată lumea știe în general că lumina albastră produsă de dispozitivele digitale este nocivă, însă puțini știu să îți zică de ce și cum aceasta îți afectează vederea.

O echipă de chimiști face puțină lumină asupra subiectului și vine cu explicații ceva mai concrete decât ale mamei care îți zicea să nu mai petreci atât de mult timp în fața calculatorului, pentru că „îți strici ochii”.

Cercetarea realizată de savanți de la Universitatea din Toledo susține că lumina albastră de la telefon, computer, tabletă și alte dispozitive, împreună cu lumina soarelui transformă moleculele vitale din retină în celule ucigașe.

Dr. Ajith Karunarathne a declarat că suntem expuși continuu la lumina albastră, iar corneea ochiului nu o poate bloca sau reflecta.

„Nu este un secret că lumina albastră ne afectează vederea prin distrugerea retinei. Experimentul nostru explică cum se întâmplă acest lucru și sperăm că va duce la descoperirea terapiilor care încetinesc degenerescența maculară”, mai susține Karunarathne.

Degenerescența maculară este o boală incurabilă a ochilor care are ca rezultat pierderea semnificativă a vederii. Boala este resimțită cel mai des în rândul persoanelor de 50 – 60 de ani și reprezintă moartea celulelor fotoreceptoare din retină.

Studiul a arătat că expunerea la lumina albastră declanșează reacții în retină care generează anumite molecule chimice otrăvitoare în celulele fotoreceptoare.  Cercetătorii susțin că lumina este toxică, deoarece ucide celulele fotoreceptoare, care nu se pot regenera.

De asemenea, ei spun că pe măsură ce o persoană îmbătrânește sau dacă sistemul imunitar este suprimat, oamenii își pierd capacitatea de a lupta împotriva atacului la adresa retinei, generat de lumina albastră.

În prezent, cercetătorii măsoară lumina provenită de televizor, telefon și tabletă pentru a înțelege mai bine modul în care celulele ochiului răspund la expunerea zilnică cu lumină albastră.

Pentru a-ți proteja ochii pe cât posibil, savanții recomandă să porți ochelari de soare care filtrează atât lumina UV, cât și lumina albastră și să eviți să folosești dispozitive digitale pe întuneric.