De ce oamenii își stimulează electric creierul, chiar dacă nu știu toate riscurile

De ce oamenii își stimulează electric creierul, chiar dacă nu știu toate riscurile
Sursa foto: sciencemag.org

Cercetătorii avertizează că tot mai multă lume folosește un dispozitiv bizar pentru a-și tratata depresia și a-și crește creativitatea, care are o siguranță îndoielnică.

Dispozitivul care folosește curent electric este disponibil pe Amazon și, cu puțină îndemânare, poți să-ți faci unul și singur. Cei care apelează la această metodă își plasează o pereche de electrozi pe scalp, iar dispozitivul livrează curent electric în creierul acestora.

O lucrare recent publicată în jurnalul „Creativity Research” susține că metoda este din ce în ce mai răspândită, cu toate că nu înțelegem încă ce efecte are asupra sănătății.

Psihologii de la Universitatea Georgetown avertizează că tehnica, pe care oamenii de știință o numesc stimulare electrică transcraniană (tES), ar putea avea efecte adverse asupra creierelor tinerilor.

Autorii studiului recunosc că există dovezi conform cărora tehnica îi ajută pe pacienții cu depresie, anxietate, Parkinson și alte afecțiuni. Dar asta se întâmplă numai atunci când tehnica este efectuată de un personal medical instruit.

Atunci când folosesc tES la domiciliu, oamenii ar putea ignora instrucțiunile de siguranță și, de asemenea, dispozitivele făcute de ei ar putea genera cantități nepotrivite și nesigure de curent.

Autorii cred că tinerii și copiii au cele mai mari riscuri, deoarece creierul lor se află încă în dezvoltare. Pentru că nu e clar ce efecte ar putea avea tehnica asupra creierului în curs de dezvoltare, psihologii îi sfătuiesc pe părinți să evite să folosească tehnica pe copii, chiar dacă aceasta le-ar putea crește creativitatea.

Cu toate acestea, este posibil ca tES să fie utilizat în continuare și chiar să ofere beneficii reale, iar psihologii spun că dispozitivele care le sunt vândute consumatorilor ar trebui să fie reglementate pentru a proteja mai bine utilizatorii.