Motivul pentru care milioane de oameni suferă de depresie

Motivul pentru care milioane de oameni suferă de depresie

Studiile arată că persoanele care suferă de depresie au în comun un nivel scăzut de acetil L-carnitină în sânge. În cazul celor care suferă din copilărie de depresie sau care au forme ale bolii rezistente la medicamente, nivelul de acetil L-carnitină din sânge era cel mai mic.

Acetil L-carnitina este un compus produs în mod natural de corpul uman, responsabil pentru metabolizarea grăsimilor și producerea de energie. Se găsește și sub formă de suplimente alimentare. Cercetătorii au arătat că între depresie și nivelul scăzut de acetil L-carnitină există o conexiune clară.

Oamenii de știință au descoperit încă din 1991 că acest compus are potențialul de a trata depresia, mai ales în cazul pacienților bătrâni. Efectul acestuia era chiar mai puternic decât efectul unor medicamente placebo.

Recent, cercetătoarea Carla Nasca și colegii săi de la Rockefeller University au condus un studiu pe rozătoare, care a arătat că acetil L-carnitina acționează ca un antidepresiv rapid, cu efecte observabile în rândul rozătoarelor după doar câteva zile.

Nasca și colegii săi au condus același studiu și pe oameni, pentru a vedea dacă obțin rezultate similare. La studiu au participat 71 de pacienți diagnosticați cu depresie, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. A existat și un grup de control, format din 45 de oameni care nu sufereau de depresie.

Când au comparat participanții din cele două grupuri, cercetătorii au descoperit că cei cu depresie aveau nivelul de acetil L-carnitină din sânge mult mai scăzut. Pacienții cu cele mai grave forme de depresie, rezistente la tratament sau apărute din copilărie aveau cele mai mici nivele.

Oamenii de știință nu știu exact care este motivul din spatele conexiunii dintre depresie și nivelul scăzut de acetil L-carnitină. Cercetările efectuate asupra rozătoarelor sugerează că acest compus contribuie la prevenirea „arderii” excesive a neuronilor excitatori din creier.

Totuși, există nevoie de mai multe cercetări pentru a găsi un motiv sigur și pentru a aproba tratamente cu acetil-L-carnitină pentru cei care suferă de depresie.