Ce se întâmplă cu creierul tău când consumi alcool
Alcoolul este cel mai accesibil drog pe care poți să-l consumi, cu toate că are nenumărate efecte nocive asupra sănătății. Totuși, oamenii aleg în continuare să-l consume, datorită stărilor euforice pe care le provoacă.
În cazul în care erai curios să afli cum este declanșată acea stare de bine, o echipă de cercetători de la Center for Alcohol Research in Epigenetics de la Universitatea Illinois din Chicago îți explică ce se întâmplă cu creierul tău când consumi alcool.
Când alcoolul intră în creier, face ca neuronii dintr-o regiune numită zona ventrală tegmentală (VTA), cunoscută și sub denumirea de „centrul plăcerii”, să elimine dopamină – neurotransmițătorul care produce acele senzații de bine și care-i spune creierului că merită să îți dea mai mult din ceea ce tocmai ai experimentat.
Oamenii de știință au crezut pentru mult timp că primul lucru pe care alcoolul îl face la nivelul creierului este să-i facă pe neuronii din VTA să elibereze dopamină. Însă cercetătorii studiului actual au descoperit că alcoolul blochează un canal de potasiu numit KCNK13, care este amplasat în membrana neuronilor ce eliberează dopamina în VTA.
Potrivit savanților de la Universitatea din Illinois, când canalul este blocat, neuronii își cresc activitatea și eliberează mai multă dopamină.
„Canalul KCNK13 este absolut necesar pentru ca alcoolul să stimuleze eliberarea de dopamină din acei neuroni”, a declarat Mark Brodie, autorul principal al studiului. Cercetătorii au adăugat că fără acest canal alcoolul nu poate stimula eliberarea de dopamină, consumul de alcool fiind mai puțin satisfăcător.
În același timp, ei mai cred că KCNK13 prezintă o țintă nouă extrem de incitantă pentru medicamentele care i-ar putea ajuta pe cei care sunt dependenți de alcool să nu mai bea.