29 apr. 2018 | 19:55

Care sunt telefoanele preferate ale nord-coreenilor

ACTUALITATE
Care sunt telefoanele preferate ale nord-coreenilor

Cu toate că statul nord-coreean este mai mult decât închis, asta nu înseamnă că bunuri de valoare nu ajung acolo.

Restul lumii nu are acces la prea multe informații despre modul în care cetățenii din Coreea de Nord își petrec viețile sau ce telefoane mobile preferă, spre exemplu. De această dată, însă, aflăm că popularitatea telefoanelor mobile este în continuă creștere în statul închis, unde mai bine de 5 milioane de oameni au asemenea dispozitive.

Informații din Coreea de Sud ne indică și cel mai popular brand de telefoane în Coreea de Nord, iar răspunsul s-ar putea să surprindă. Nord-coreenii se dau în vânt mai ales după telefoane Samsung, cu toate că prezența oficială a companiei este inexistentă.

”Sunt destul de mulți nord-coreeni care folosesc telefoane Galaxy”, spune Yang Un-chul, vice președinte al unui think tank de la Sejong Institute. Acesta a intervievat mai multe persoane care au fugit din țară.

Coreea de Nord a interzis toate bunurile care provin din Sud, iar asta include și telefoanele Samsung, care se vând, însă, pe piața neagră a țării. Yang adaugă că regimul nu mai are la fel de mult control asupra bunurilor importate, astfel că problema unui telefon Samsung nu este dacă oamenii reușesc să găsească unul, ci dacă și-l permit.

Nord-coreenii susțin că telefoanele din Coreea de Sud sunt mai populare decât cele din China deoarece oferă suport pentru limba coreeană și sunt de calitate mai bună.

Coreea de Nord are propriile smartphone-uri, preluate de la un producător chinez, însă acestea sunt destul de limitate. Pe de altă parte, telefoanele Samsung se pot conecta la internet, iar oamenii pot folosi aplicații de chat pentru a ține legătura cu cei apropiați.

Deoarece pot fi pedepsiți pentru folosirea de produse sud-coreene, cei din Coreea de Nord înlocuiesc logoul de pe telefon cu unul al unui producător japonez sau chinez și merg într-atât de departe încât schimbă și țara de origine de pe etichete.