Cel mai mare atu pe care îl au copiii din noua generație față de predecesori

Cel mai mare atu pe care îl au copiii din noua generație față de predecesori

Într-o întorsătură neașteptată a lucrurilor, s-a dovedit că noua generație de copii este mai răbdătoare decât cele din trecut, conform unui experiment psihologic vechi de zeci de ani.

Experimentul este simplu. În anii 1960, psihologii de la Stanford University au vrut să vadă cât de bine își pot controla copiii impulsurile și să amâne sentimentul de plăcere. Pe atunci, psihologul Walter Mischel le-a spus mai multor copii, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, că le oferă o bezea, exact în acel moment.

Totuși, Mischel le-a zis că, dacă îl așteaptă cât timp va fi plecat din cameră, vor primi două bezele. Unii copii mâncau bezeaua de îndată ce psihologul pleca din cameră, pe când alții preferau să își acopere ochii, să se bâțâie sau să se joace cu bezeaua, în speranța că vor primi două într-un final.

În urma unor chestionare conduse de psihologul Stephanie M. Carlson de la University of Minnesota, mai bine de 70% din totalul de 350 de adulți intervievați au fost de părere că în prezent, copiii nu ar putea să aștepte la fel de mult ca cei din 1960. Mai mult, trei sferturi din cei chestionați au considerat că cei mici ar avea mai puțin control de sine.

Totuși, realitatea a fost alta. Carlson, alături de Mischel și alți colegi, au comparat rezultatele experimentului realizat în anii 1960 cu cele din anii 1980 și 2000. Copiii care au participat la experiment cu un deceniu în urmă au așteptat cu 2 minute mai mult decât cei din 1960 și cu un minut mai mult față de cei din 1980.

Dintr-un motiv sau altul, noua generație de copii a dat dovadă de mai multă răbdare. „Deși trăim într-o eră a plăcerii instante, unde totul pare să fie disponibil imediat prin intermediul smartphone-ului sau internetului, studiul nostru sugerează că în prezent, copiii pot amâna plăcerea mai mult decât copiii din anii 1960 și 1980”, a explicat Carlson. „Aceste descoperiri se află în contrast puternic cu prezumția adulților cum că în prezent, copiii au mai puțin control de sine decât generațiile trecute”.

Citește și: