Teoria stupidă a unui parlamentar american despre schimbarea climatică

Teoria stupidă a unui parlamentar american despre schimbarea climatică

Un congresman i-a lăsat cu gura căscată pe oamenii de știință cu o afirmație pe care a făcut-o în carul unei ședințe a comitetului de știință, spațiu și tehnologie din Camera Reprezentanților.

Republicanul Mo Brooks din Alabama a respins vehement că încălzirea globală are un impact asupra mărilor și oceanelor. În schimb, acestea este de părere că prăbușirea stâncilor din Dover duc la creșterea nivelului apei. „Valurile se lovesc violent de țărmuri și din când în când stâncile se prăbușesc în mare. Toate acestea înlătură apa și o forțează să crească”, a declarat el.

De asemenea, el crede că depunerea de sedimente și eroziunea influențează această creștere. În timp ce discuta cu cercetătorul Phil Duffy de la Woods Hole Research Center, Brooks a mai spus că nisipurile și aluviunile râurilor ajung în ocean și, odată ce se depun pe fundul apei, duc la creșterea nivelului apei.

„Acum ai mai puțin spațiu în acele oceane pentru că partea de jos urcă spre suprafață”, a mai declarat confuz congresmanul.

Pe lângă asta, Mo Brooks a fost un fel de „Gică-contra” și când a început să vorbească despre calota glaciară din Antarctica. Acesta a spus că grosimea calotei antarctice nu scade în niciun caz, ba chiar din contră, crește. Iar afirmația a fost făcută în contextul în care studiile arată că gheața s-a diminuat cu 1463 kilometri din 2010 până în 2016. 

Bineînțeles, Duffy l-a contrazis pe congresman și i-a spus că există înregistrări prin satelit care evidențiază în mod clar că stratul de gheață s-a micșorat, citând date ale NASA. Însă Brooks a a rămas neclintit. „Ei bine, eu am o altă bază NASA în districtul meu și mie mi-au spus altceva”, a declarat republicanul.

În final, acesta rămas cu părerea lui și a adăugat că există o mulțime de studii care demonstrează că gheața din Antarctica este în creștere, nu în scădere.

Citește și:
Sursa: The Guardian