Cele mai tari clipuri virale de pe net cel mai probabil au pornit de aici

Cele mai tari clipuri virale de pe net cel mai probabil au pornit de aici
Sursa foto: Time

Ai crede că videoclipurile virale sunt ceva care se întâmplă natural. Poate că a fost o vreme când lucrurile chiar așa stăteau, dar în prezent, o companie monopolizează piața videoclipurilor virale.

Compania Jukin Media are peste 50.000 de videoclipuri în custodie. Aceasta decide cine poate da share la clipuri, iar acest lucru nu vine la prețuri accesibile. Practic, cei de la Jukin caută și descoperă videoclipuri nu foarte populare, le cumpără sau stabilesc o înțelegere cu cei care le-au postat pentru a împărți veniturile din vizualizări.

Ulterior, oferă un brevet pentru a putea fi distribuite pe diverse posturi de televiziune, în cadrul diferitelor programe de știri sau diverisment.

Să spunem că tu ai postat un videoclip pe YouTube sau pe Facebook. Cuiva îi place și îl postează în subredditul r/videos. Acolo, începe să prindă avânt și devine viral. Cei de la Jukin te sună și îți propun o înțelegere. Dacă accepți să predai drepturile de autor celor de la Jukin, lucrurile se schimbă complet.

Dinacel moment, nu mai ai dreptul să dai share la clip, iar Jukin va permite redsitribuirea videoclipului doar pentru o sumă consistentă de bani.

Într-un fel, Jukin este ideal pentru oamenii din televiziune care caută conținut rapid. De asemenea, te ajută să îți propulsezi videoclipurile mai departe decât ar ajunge în mod normal și să câștigi și ceva bani pe lângă asta. În același timp însă, Jukin fracturează oarecum conceptul de videoclipuri virale și îl face să își piardă din însemnătate.

Farmecul internetului stă în ușurința cu care putem distribui orice dorim prietenilor și familiei. În vremurile bune, doar de asta era nevoie pentru a transforma conținuturile în ceva viral.

Intervenția companiilor precum Jukin taie destul de mult din flow-ul viral. Controlul asupra cine poate da share și unde limitează numărul de persoane la care ajunge un videoclip viral. Mai mult, videoclipurile virale nu vor mai avea loc pe „front page-ul internetului”, Reddit.

Motivul? Reddit are o regulă foarte strictă care spune că videoclipurile care primesc un brevet sau un patent după ce au fost postate vor fi șterse. Iar dacă videoclipul tău nu apare pe Reddit, unde lunar există 330 de milioane de utilizatori activi, durata lui de viață ar putea scădea considerabil.

Poate că vremea în care videoclipurile virale erau ceva simplu și natural s-a scurs. Lăcomia și goana după bani a intervenit și în asta – ca în orice altceva, de altfel – și nu prea e nimic de făcut.

Citește și:
Sursa: Mashable