Cluj ia fața Bucureștiului: ce-a făcut Boc cât Firea încă bate pasul pe loc

Cluj ia fața Bucureștiului: ce-a făcut Boc cât Firea încă bate pasul pe loc
Sursa foto: Facebook/Municipiul Cluj-Napoca

Primăria din Cluj-Napoca a reușit să facă ceva ce Primăria Capitalei doar visează. Clujul dovedește, încă o dată, că este un oraș mai european decât va fi Bucureștiul vreodată sub actuala guvernare.

În timp ce Bucureștiul este departe de a arăta ca o capitală europeană (și aici mă refer la oraș în totalitatea lui, nu să fie modernizat doar centrul, pe unde se plimbă edilii), Primăria din Cluj-Napoca a dat în folosință două stații de încărcare pentru mașini electrice. Încărcarea este gratuită și pot fi conectate câte două mașini simultan.

Stațiile de încărcare sunt disponibile din 6 noiembrie și au fost prezentate printr-un anunț simplu pe pagina de Facebook a primăriei din Cluj-Napoca. Nu a fost o inaugurare cu festivități pompoase, cu tăieri de panglici sau chermeze inutile, cum se practică prin știm noi ce alte orașe.

Prima stație de încărcare oferă 33 kW pe AC, iar cea de-a doua oferă 50 kW pe AC, respectiv 22 kW. La ambele se pot conecta simultan două automobile și, după cum am mai menționat, încărcarea este gratuită.

După cum vezi în imagini, stațiile sunt amplasate în parcări amenajate, iar locurile sunt marcate și nu trebuie ocupate abuziv.

Tot pe pagina de Facebook a primăriei din Cluj-Napoca aflăm că mai există o stație de încărcare, de 11 kW, dar este utilizată pentru vehiculele electrice din dotarea primăriei.

Ca să folosești cele două stații de alimentare electrică, ai nevoie de aplicația Polyfazer, disponibilă pe Google Play, în care trebuie să-ți faci cont. Aplicația este necesară pentru că este ca o cheie de cuplare electronică a mașinii la stația respectivă, pe care o alegi din meniu. Tot din aplicație poți să și întrerupi încărcarea dacă vrei să pleci înainte de finalizarea procesului.

În orice caz, cel mai bun avantaj este că încărcarea e gratuită, ceea ce încurajează și mai mult utilizarea mașinilor electrice.

Citește și: