18 sept. 2018 | 18:30

Studenții din Cluj vor putea învăța cum funcționează mașinile autonome

ACTUALITATE
Studenții din Cluj vor putea învăța cum funcționează mașinile autonome
Phys.org

Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj vor putea urma programul de masterat „Tehnici Avansate în Ingineria Autovehiculelor” și vor putea învăța cum funcționează mașinile autonome.

Programul de masterat alături de cursul de „Autovechicule cu Conducere Autonomă” a fost lansat în colaborare cu Porsche Engineering. Astfel, studenții vor avea posibilitatea să vadă cum funcționează mașinile autonome și posiblitatea de a deveni specialiști în acest domeniu.

Acest este al doilea an când acest program de master funcționează în cadrul universității din Cluj. Pe parcursul primului an de masterat, studenții au petrecut peste 300 de ore de internship în cadrul subsidiarei locale și peste 50 de ore de cursuri aplicate, lucrând la un proiect amplu de cercetare, menit să dezvolte un prototip de baterie pentru vehicule electrice.

Programul de masterat „Tehnici Avansate în Ingineria Autovehiculelor” a fost înființat în cadrul Departamentului de Autovehicule Rutiere și Transporturi al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În prezent, programul oferă, anual, 25 de locuri pentru studenții care își doresc să urmeze o carieră în cercetare și dezvoltare, în domeniul ingineriei software pentru industria auto.

Studenții înscriși în programul de masterat „Tehnici Avansate în Ingineria Autovehiculelor” au la dispoziție multiple oportunități de pregătire practică, putând face vizite de lucru la biroul local al Porsche Engineering din Cluj, dar și deplasări la fabrica Porsche din Germania. Studenții au, de asemenea, posibilitatea de a se înscrie în programe de internship și de a lucra pe proiecte de cercetare.

„Obiectivul nostru este de a familiariza studenții cu practicile și cu provocările reale ale mediului de lucru din domeniul dezvoltării de software pentru industria auto, chiar din primul an de studiu al programului de Masterat”, spune Marius Mihailovici, Director General Porsche Engineering Romania.

De asemenea, Porsche Engineering oferă burse de studiu lunare primilor 12 studenți din fiecare promoție, iar lucrările de disertație sunt propuse și coordonate de specialiștii Porsche Engineering, alături de profesorii Universității Tehnice.

Începând cu anul universitar 2018-2019, compania se va implica și în programul de studii postuniversitare, pentru care va propune temele și va oferi suport studenților doctoranzi.