Clonarea de maimuțe ne pregătește pentru clonare de oameni

Clonarea de maimuțe ne pregătește pentru clonare de oameni

De când cu oaia Dolly, primul animal care  fost clonat, în 1996, oameni de știință de pe întreg globul au folosit aceeași tehnică pentru a clona aproape două duzini de alte specii de animale domestice ca pisici, câini, șobolani sau bovine. Totuși, primatele s-au arătat rezistente la proces. Asta până acum.

O echipă de cercetători chinezi, condusă de Qiang Sun de la Academia Chineză de Științe a Institutului de Neuroștiințe din Shanghai, a găsit o modalitate de a optimiza tehnica de clonare, pentru a o face să funcționeze pe primate. Astfel, metoda lor de clonare a dus la nașterea a două maimuțe feminine: Zhong Zhong și Hua Hua.

Tehnica utilizată pentru clonarea lui Dolly, transferul nucleului celulelor somatice, implică înlocuirea nucleului într-un ovul donator cu un nucleu luat dintr-o celulă a altui animal. După ce oamenii de știință fac ovulul să creadă că a fost fertilizat, cu ajutorul curentului electric, va începe să se transforme într-un embrion care poate fi apoi implantat într-un surogat pentru gestație. Animalul care rezultă din sarcină va fi o copie genetică a animalului care a donat nucleul.

La primate, procesul de clonare a eșuat. Pentru a depăși obstacolul, echipa lui Sun a adăugat două elemente noi la colecția uzuală de nutrienți și factori de creștere care sunt introduși în mod obișnuit embrionilor înainte de implantarea surogat. Aceste elemente noi, un compus numit trichostatin A și ARN mesager, au ajutat direcționarea ADN-ului, astfel încât să crească în mod corespunzător, stimulând sute de gene necesare dezvoltării succesive a embrionilor în acțiune.

[readmore]

Echipa și-a testat apoi tehnica folosind celule provenite de la macaci adulți și fetali. Deși încercările de a folosi celule din macaci adulți au produs două animale vii, niciunul nu a supraviețuit mult timp după naștere și nici corpul lor nu s-a dezvoltat complet. Așa că cercetătorii au decis să încerce să folosească celule din macaci fetali. Au implantat 79 din acești embrioni în 21 de surogate. Șase dintre surogați au rămas însărcinați, iar Zhong Zhong și Hua Hua au fost singurele două nașteri cu succes.

Într-adevăr, cifra nu e impresionantă, dar progresul pe care l-au făcut cercetătorii este de-a dreptul remarcabil. În plus, echipa chineză este prima care clonează primate folosind o versiune modificată a metodei Dolly. Acest proces oferă un mare avantaj față de cel anterior, care implica împărțirea unui embrion după fertilizare.

Partea prostă este că metoda chinezilor ar putea produce maximum patru animale clonate, în timp ce metoda Dolly ar fi capabilă de un număr nelimitat de clone.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: